1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İlk faiz indirimi beklentisi 2025’e ötelenince vatandaş bankaya koştu: Nakit parası olana yüzde 54’e kadar faiz

İlk faiz indirimi beklentisi 2025’e ötelenince vatandaş bankaya koştu: Nakit parası olana yüzde 54’e kadar faiz

featured
service

TCMB Başkanı Karahan’ın, “Aylık enflasyonda kalıcı düşüş için bir miktar daha mesafe alınması gerekiyor” sözleri, piyasalardaki faiz indirimi beklentilerini önemli ölçüde değiştirdi. Enflasyonist baskılar nedeniyle Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmesi, faiz indirimlerinin ancak 2025 yılına sarkacağı beklentisini doğurdu.

Bu gelişmelerin ardından, bankalar mevcut para politikalarına uyum sağlamak için mevduat faiz oranlarını yeniden düzenledi. Bankacılık sektörü kaynakları, özellikle eylül ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin piyasada hareketlilik yarattığını belirtiyor.

Bankalar yeni müşteri kazanmak amacıyla faiz oranlarında agresif kampanyalar başlattı. Mevcut müşterilere sunulan kısa vadeli mevduat faizleri yüzde 44-49 bandında kalırken, yeni müşteri kampanyalarında oranlar yüzde 54’e kadar yükseldi. Bankalar, TL likidite fazlası nedeniyle cazip oranlar sunarken, yatırımcılar da bu kampanyaları fırsata çevirerek mevduatlarını farklı bankalara taşımaya başladı.

Bankacılık kaynakları, bankalar arası rekabetin arttığını ve yeni müşteri hesap açılışlarının hızlandığını aktarıyor. Vatandaşlar, mevcut mevduatlarını yüksek faiz sunan bankalarda değerlendirerek getiri avantajı elde etmeyi amaçlıyor.

Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikasının yansımaları piyasada yakından takip ediliyor. Ancak son haftalarda gecelik faiz oranlarının politika faizinin altına düşerek yüzde 48,9’a gerilemesi, mevduat faizlerinde aşağı yönlü baskıya neden oldu. Piyasadaki likidite fazlasının 300 milyar TL civarında olduğu hesaplanırken, bu durum faiz oranlarında istikrar sağlanmasını zorlaştırıyor.

TCMB’nin 27 Eylül itibarıyla açıkladığı ağırlıklı ortalama faiz oranları, vadeye göre şu şekilde belirlendi:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İlk faiz indirimi beklentisi 2025’e ötelenince vatandaş bankaya koştu: Nakit parası olana yüzde 54’e kadar faiz
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz