Ankara’da 40’ından sonra ney üflemeye başlayan
48 yaşındaki Perihan Ertan, sıkı çalışmanın meyvelerini topluyor. Çabasıyla 8 sene sonra
çalgıyı gelecek jenerasyonlara aktarmak için eğitim verecek vaziyete gelen Ertan, şimdilerde gencinden yaşlısına kadar bir hayli şahsın ney öğretmeni oldu. Ertan’ın en özel talebelerinden biri ise Ayaş Ulus Eğitim’den meslektaş olan
Fatih Erdurucan. Görme manili olan bilgisayar hocayı
Erdurucan, koronavirüs salgını sebebiyle öğretmeni Perihan Ertan’ın online etraftan verdiği komutlarla soluğunu notalara aktarıyor.
İşte Perihan Ertan ile yaptığımız müzakere:
Bize neyi anlatabilir misiniz?
Ney çok güç bir çalgıdır. Hem solukla hem diyaframla biz onu yönlendiririz. Soluğumuzla notayı buluyoruz. Dudaklarımızla pesleştirip, dikleştiriyoruz. Öteki çalgılara kıyasla çok güç bir çalgı. Ney, kamıştan çıkmış bağrı delinmiş, insanların eline alınıp üflenen bir çalgı ve ona sesi vermek güç, zaman alıyor. Aşıklara, hasret sürükleyenlere, ayrılık sürükleyenlere ney sesi çok hoş gelir.
Öğrencileriniz kaç yaş aralığında?
Benim kursumda minik talebelerim var. Çoğu 4., 5., 6. sınıf talebesi. Çok güç bir çalgı olduğu için biz onlarla daha azıcık yol kat ettik. İlahiler üfleniyor, şarkılar üfleniyor. Bunun yanı gizeme de azıcık ritim de attırmaya başladım. Hoş hoş çalıp, söylüyorlar. Kursumda emekli olanlar, çalışanlar, erişkinler ve gençler var.
Pandemiden sonra eğitimlerinizde farklılıklar oldu mu?
Ney ile biz eğitime başladığımızda surat surataydı, her şey çok hoş oluyordu. Ama pandemi girince internetten yapmaya başladık. İnternetten solfej, bona, anekdota okuma gibi şeyler yapıyoruz. Ben okuyorum, talebelerim de çalışıyor daha sonra birlikte yapıyoruz. Ufaklar pazar günleri müsait oluyor zira hafta içi dersleri oluyor. Erişkinlerle de ne zaman müsait olursak online olarak karşılıklı üflüyoruz.
Görme manili, özel bir talebeniz var… Onunla eğitimlerinizi nasıl ilerletiyorsunuz?
Fatih Erdurucan’a ilk başta anekdota eğitimi verirken, pandemi de yokken elinden yakalayıp böyle 8’lik anekdota 1’lik anekdota 4’lük anekdota diye göstermiştim. Pandemi girdiğinde onunla internetten ders yapmaya başladık. Gözleri görmediği için ben notayı okuyorum. Daha sonra solfejini yapıyorum. Görenle görmeyen bir olmuyor, neyden ses çıkartmak çok güç. Fatih öğretmenimizle birlikte internet üzerinden elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Notanın bedellerini söylüyorum sonra solfejini veriyorum, Fatih öğretmen ile birlikte üflüyoruz. Minik, büyük herkese anlatmak güçken görme manili daha güç oluyor. Ankara ve Ayaş’ta ney çalgısını görme manili olarak çalan Fatih Öğretmen’dan başka kimse yok. Fatih öğretmen benim iftihar kaynağım.
Yorumlar kapalı.