Ankara Kulübü Derneği Ayaş Şubesi Yönetim Heyeti Üyesi Kezban Yaldır, 1996 yılında Diyarbakır’da şehit olan hoca kızı Aynur Yaldır Sarı, damadı Murat Sarı ve 3 yaşındaki torunu Uğur Sarı’nın ölümünün ardından Ankara keçisinin ynamından tiftik örgü yapmaya başladı.
Kezban Yaldır, 40 yıllık Ankara hayatından sonra Ayaş’a göç edip tiftik ynamından örgü örmeye başladığını belirterek, “Ben şehit annesiyim. 1996’da 3 tane evladımı kaybettim. Çocuklarım da olmayınca kendimi bu işe verdim. Kışın boş duramıyorum. Duramadığım için de tiftikle uğraşıyorum.” dedi.
Tiftik yünüyle uğraşmanın güç olduğunu dile getiren Yaldır, “Benim oğlum Ankara Seymeni. ‘Anne bana çorap ör’ dedi. Ben de ördüm. Daha sonra dostları da istedi. Oğlum da ‘Anne sana tiftik alayım sen devam et’ dedi. Böylece ben bu işe tamamen girmiş oldum. Köyümüzün kooperatifi olsa daha hoş satılır ama yok. Kendi olanaklarımla satıyorum.” biçiminde konuştu.
Kezban Yaldır konuşmasına şöyle devam etti: “Ben tiftik yşöhretini hem eğiriyorum hem de örüyorum. Geçen yıl Ayaş’ta millet eğitim merkezinde tiftik kursu açacaktım olmadı. Köyümüzde açacaktım yine olmadı. Dediler ki: ‘Biz fengereyşan eğirme aleti bilmiyoruz. Bize öğret’ ama kurs açılamadı. Belediye dükkan verdi orada satacaktık. O da kısmet olmadı. Köyümüzde daha öncekinden belki 2 bin tane Ankara keçisi vardı. Her konutta 50 tane vardı. Sonradan herkes Ankara’ya göçtü. Tiftik yapan bir-iki şahıs kaldı.”
Tiftiğin yayılmadığı için kaybolmaya başladığının altını çizen Yaldır, “Tiftik Türkiye’de değil tüm dünyada üretilmesi gereken bir şey. Daha Öncekinden tiftik üreten şirketler vardı. Makineye atınca sürüklediği için yapımdan kaldırdılar. Natürel olduğu için tiftik elde yıkanır. Kıymetini kullanan öğrenir. Tiftikten yapılan bir kazak kadar hiçbir kazak sıcak yakalamaz.”
İnsanların karşılığını bulamadıkları için tiftik yapmayı vazgeçtiklerini söyleyen Yaldır şöyle konuştu: “Bizim en ehemmiyetli kasvetimiz emeğimizin karşılığını kazanamıyoruz. O yüzden de kimse tiftik yapmıyor, bu iş kayboluyor. Tiftiğin bir kilosunu 125 liraya aldım. Şimdi fiyatları çoğalmıştır. Bir kilodan 5 çift çorap çıkıyor. 5 günde bir çift çorap örüyorum. 25 günde karım 125 TL oluyor. Bu nedenle kimse tiftik işi ile ilgilenmiyor. Türkiye yurt dışına ihracat yaparsa bizlerin de emeği boşa gitmez. Para etmediği için kimse tiftik keçisi de almıyor. Tiftiğin bitmemesi için ülkemizin sahip çıkması gerekiyor.
Ankara Kulübü Derneği’nin Ayaş’a şubesinin yönetim heyetinde olan Yaldır laflarını şöyle sonlandırdı, “Ankara Kulübü Derneği’nde çocuklara Seymen oyunu öğretiyorlar. Oranın başkanı da oğlum Mehmet Yaldır. Ben de kulübün hem yönetimindeyim hem de üyesiyim. Çocuklar orada oynadıkça çok güzelime gidiyor. Kendimi böyle şeylere adadım.”
Yorumlar kapalı.