1. Haberler
  2. Gündem
  3. Buralara uçakla gidecekseniz dikkat! En türbülanslı rotalar açıklandı: Bir haftada 3 kez yaşanmıştı

Buralara uçakla gidecekseniz dikkat! En türbülanslı rotalar açıklandı: Bir haftada 3 kez yaşanmıştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türbülans, bir uçağın hareket halindeyken hava akımlarındaki düzensizlikler nedeniyle karşılaştığı ani ve kontrolsüz sarsıntılardır. Bu durum, uçağın ani yan ve dikey hareketlerine yol açarak uçuş sırasında rahatsızlık ve hatta tehlike yaratabilir. Genellikle yer yüzeyinin ısınmasıyla oluşan sıcak hava akımlarının yükselmesi ve soğuk havayla karşılaşması sonucu meydana gelir. Türbülans, jet akımlarının sınırlarında, dağların üzerinde ve bazı bulut fırtınalarında sıklıkla görülür.

Geçtiğimiz hafta Singapur Havayolları’na ait bir uçak, Myanmar üzerinde ani bir türbülansa maruz kalarak ciddi bir olay yaşadı. Bu türbülansta bir yolcu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti, yüzlerce yolcu yaralandı. Beş gün sonra, Katar Havayolları’nın Doha-Dublin seferini yapan bir uçak, Türkiye üzerinde türbülansa girerek 12 yolcunun yaralanmasına neden oldu.

Türbülans, dünyanın farklı bölgelerinde ve belirli koşullarda daha sık meydana gelir. Özellikle yüksek dağların, okyanus üzerindeki hava akımlarının ve ekvatoral bölgelerdeki sıcak hava akımlarının türbülans yaratma olasılığı yüksektir. Özellikle And Dağları, Alpler ve Himalayalar gibi yüksek dağların üzerinde türbülans sıklıkla görülür. Ayrıca, Bengal Körfezi gibi bölgeler de muson mevsiminde türbülansa daha yatkındır. Yüksek irtifalardaki hızlı hava akımları, yani jet akımları, türbülansa neden olabilir. Atlantik ve Pasifik Okyanusları üzerindeki uçuşlar bu tür türbülanslara maruz kalabilir.

2023 verilerine göre, en türbülanslı uçuş hatları şunlardır:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Buralara uçakla gidecekseniz dikkat! En türbülanslı rotalar açıklandı: Bir haftada 3 kez yaşanmıştı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz