1. Haberler
  2. Gündem
  3. Canan Karatay’dan Covid-19 Aşısı İddiaları: Gerçek mi?

Canan Karatay’dan Covid-19 Aşısı İddiaları: Gerçek mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karatay, katıldığı bir televizyon programında Covid-19 aşısının cilt döküntüleri, uyuz, zona ve kalp krizleri gibi yan tesirleri olduğunu ve gen rehabilitasyonu sınaması olduğunu öne sürdü. Ayrıca Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in aşılarla popülasyon tasarılaması yaptığını iddia etti.

Peki Karatay’ın iddiaları aslı yansıtıyor mu? Bu mevzuda bilimsel bilgiler ne diyor? Uzmanlar bu iddialara nasıl yanıt veriyor? İşte detaylar.

Karatay’ın iddia ettiği gibi Covid-19 aşısı olanlarda cilt döküntüleri, uyuz, zona ve kalp krizleri çok çoğaldığına dair bilimsel bir delil bulunmuyor. Aksine, Covid-19 aşılarının güvenliği ve faalliği muayenehane çalışmalarla ispatlanmış durumda.

Dünya Sağlık Teşkilatı DSÖ, Covid-19 aşılarının güvenliği için lüzumlu olan tüm standartları karşıladığını açıkladı. DSÖ, aşıların yan tesirlerinin genellikle hafif veya orta derecede olduğunu ve birkaç gün içinde geçtiğini belirtti. DSÖ’ye göre, Covid-19 aşılarının ciddi yan tesirleri çok ender görülüyor ve bunlar da yakından izleniyor.

Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu Bilim Heyeti, Covid-19 aşılarının güvenliği ve faalliği mevzusunda milleti bilgilendiriyor. Bilim Heyeti aboneleri, Covid-19 aşılarının yan tesirlerinin diğer aşılardan değişik olmadığını ve bunların çoğunun enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik, ağrı gibi yerel tepkinler olduğunu söylüyor. Bilim Heyeti aboneleri, Covid-19 aşılarının cilt döküntüsü, uyuz, zona veya kalp krizi gibi hastalıklara yol açmadığını da vurguluyor.

Karatay’ın iddia ettiği gibi Covid-19 aşıları gen rehabilitasyonu sınaması değildir. Gen rehabilitasyonu, genetik hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılan bir usuldür. Gen rehabilitasyonu ile hastalıklı genler değiştirilir veya yeni genler eklenir.

Covid-19 aşıları ise virüse karşı bağışıklık oluşturmak için bedene zayıflatılmış veya ölü virüs ya da virüsün bir parçası verir. Covid-19 aşıları, bedenin kendi genlerini değiştirmez veya yeni genler eklemek.

Covid-19 aşılarından kimileri, mRNA ismi verilen bir molekül kullanır. mRNA, bedenin hücrelerine virüsün bir proteinini yapmasını söyler. Bu protein, bağışıklık sisteminin virüse karşı antikor üretmesini sağlar. mRNA, bedenin kendi Deoksirübo Nükleik Asit’dene giremez veya onu değiştiremez. mRNA, hücrelerde kısa vakit kalır ve sonra bölünür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Canan Karatay’dan Covid-19 Aşısı İddiaları: Gerçek mi?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz