Tarım alanlarının sulama işlemlerinin birçoğu yeraltı su kaynaklarının tarafından karşılanıyor. Bu konuya dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Utku Yılmaz, kısıtlama önerisinde gündeme getirdi.
Dünya yüzeyinin %70’ini su ile kaplı olduğunu ifade eden Yılmaz, bunun büyük bir çoğunluğunun okyanuslardan oluştuğunu söyledi. Bu miktarın yalnızca %1’inin ulaşılabilir olan tatlı su miktarı olduğuna dikkat çeken uzman isim ulaşılabilir %1’lik suyun büyük çoğunluğunun da yer altında olduğunun vurguladı.
Zaman içerisinde tarım alanlarında yeraltı su kullanımının arttığının altını çizen Yılmaz, yer altından çekilen su miktarı arttıkça kuraklık başlangıcı ile birlikte kuraklıkla karşılaşabilme olasılığının da artış gösterdiğini vurguladı. Bu kapsamda yer altından su çekimlerinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan uzman isim, Birleşmiş Milletler Çevre Programı raporu doğrultusunda dünyadaki toplam su miktarının 1,4 milyar kilometre küp olduğunu dile getirdi. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Utku Yılmaz, bu su miktarının yalnızca %2,5’unun tatlı su olduğuna da dikkat çekti.
Su kaynaklarının bilinçli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, bazı tarım alanlarında hala vahşi sulama yapıldığını aktardı. Su israfına dikkat çeken uzman isim “Damlama sulamaya önem verilmelidir. Su israfını önlemek için damlama sulama sitemi, basınçlı su sistemleri yaygınlaştırılmalıdır. Vahşi sulama yapılmamalıdır.” dedi. Son yıllarda artış gösteren damlama sulama sistemlerinin artması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, su tasarrufunda ciddi bir önlem olduğuna da dikkat çekti.
Yorumlar kapalı.