1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emeklilikte pandemiye takılanlara büyük fırsat! SGK yüzleri güldürdü: Beklenen karar çıktı

Emeklilikte pandemiye takılanlara büyük fırsat! SGK yüzleri güldürdü: Beklenen karar çıktı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısmi işsizlik tahsisatı, ekonomik, sektörel ya da bölgesel bir kriz veya ekonomik, sektörel veya bölgesel bir kriz sebebiyle patronun işyerindeki haftalık çalışma vaktini geçici bir biçimde eksiltmesi veya çalışmayı tamamen ya da kısmen durdurması halinde, Devlet tarafından çalışanlara en fazla 3 ay vakitle ödenen bir takviyedir. Pandemi sürecinde kısmen işten çıkarmaların menedilmesinden dolayı işsizlik tahsisatı arzlarından faydalanan patronların ve emekçilerin sayısı da milyonlara ulaştı.

Ancak bazı patronlar kısa çalışma tahsisatı alırken, basmakalıp veya fazla mesai saatlerinde emekçi çalıştırmaya devam etmektedirler. Bu sayede hem devletderi hem de emekçilerden haksız bir çıkar elde etti. Zira kısmi işsizlik tahsisatı alan emekçilerin sigorta parası minimum fiyata ek olarak SGK tarafından ödenmektedir. Öte yandan patronlar, çalışanlara çalışırken SGK primi ödemediği için hem aidattan hem de sigorta priminden kaçarak haksız rekabete yol açmıştır.

Bu vaziyette mağdur gidişata düşen hem devlet hem de emekçilerdir. Devlet, işsizlik takviyelerinin bir kısmını afaki yere ödüyor; aksine, çalışanlar ikramiye günlerinin olmaması sebebiyle emekliliklerini uzatmakta ve emekli ücretlerini düşürmektedir.

Bu mağduriyetin giderilmesi ismine Kongre’den geçen torba yasayla uyuşma sağlandı. Böylece kısa çalışma tahsisatı ile beraber nakdi fiyat dayanağı alan ancak fiilen istihdam edilen ve yetersiz prim ödeyen emekçilerin yetersiz prim günleri eklenebilir.

SGK tarafından yayınlanan genelgeye göre bu haktan faydalanmak isteyen patronun SGK’ya başvuru etmesi gerekiyor. Yetersiz bildirilen günlere ait prim farkını zarar tarih itibariyle üç ay içerisinde ödemeleri gidişatında yetersiz prim günleri sigortalının hizmet süresine ilave edilir. Böylece çalışanların emeklilik zamanları kısalmış olacak ve ayrıca emekli ücreti de çoğalacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilikte pandemiye takılanlara büyük fırsat! SGK yüzleri güldürdü: Beklenen karar çıktı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz