Enflasyonu düşüremeyen hükümet, gözünü kredi kartı limitlerine dikti! Milyonlarca kart kullanıcısına kötü haber

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HalkTV’de yer alan habere göre, bu durumun önüne geçebilmek için geçtiğimiz aylarda kredi kartı nakit avans çekim işlemlerinde ve akdi faiz oranlarında artışa giden Merkez Bankası, bir değişikliği de kart limitleri için uygulamaya hazırlanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mevzuatına göre bankalar, kredi kartı tahsis edecekleri müşterilerine ilk 1 yıl için mevcut maaşlarının 4 katı oranını, sonraki yıllarda ise azami olarak 8 katı oranını verebiliyor.

Fakat bu sınırlama, hemen hemen tüm bankalar tarafından ihlal edilirken, çok sayıda kullanıcıya aylık gelirinin 10 ile 15 katını bulacak seviyelerde limit tahsis edilmekte. Bu durum, milyonlarca vatandaşı kontrolsüz harcamaya teşvik ederken, artırılan limitler aynı zamanda borç batağına saplanmış vatandaşların sayısını da yukarı çekiyor.

BDDK, bankalara gönderdiği talimat ile kart limitlerinde kapsamlı bir inceleme başlatılmasını talep ederken, aylık gelir/limit oranının en sağlıksız hale dönüştüğü ülkeler arasında yer alan Türkiye’de kart limitlerinin yeniden şekillendirileceği tahmin ediliyor.

İlk aşamada henüz kart limitinin büyük bölümünü kullanmamış kullanıcıların limitlerinin belirlenen oranlara çekilmesi planlanırken, yapılacak düzenleme ile milyonlarca müşterinin kart limitlerinde aşağı yönlü değişikliklerin yaşanacağı öğrenildi.

Merkez Bankası, gerek görülmesi halinde parasal sıkılaşma sürecinin daha fazla hızlandırılacağının mesajlarını vererek, ilerleyen aylarda yeni bir faiz artırımına gidilebileceğinin sinyallerini paylaşırken, atılacak faiz adımlarının ardından kredi kartı faizlerinde de değişiklik gündeme gelebilir.

Geçtiğimiz aylarda Merkez Bankası tarafından hayata geçirilen tebliğ ile kredi kartı işlemleri için uygulanacak faiz oranlarına tavan sınır belirlenmişti. Merkez Bankası, bu sınırda herhangi bir değişiklik yapmaması halinde faizler artırılsa dahi kredi kartı faizlerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Enflasyonu düşüremeyen hükümet, gözünü kredi kartı limitlerine dikti! Milyonlarca kart kullanıcısına kötü haber

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz