Gıda ürünlerinde KDV artırılacak endişesi – Ankaragündem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) KDV oranlarının artırılacağına dair hazırladığı bir tebliğ taslağı hakkında çıkan haberler kamuoyunda geniş yankı buldu.

Türkiye Mayıs 2023’de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerine gitti. Seçimlerin ardından kabinede ekonomi dümenine Hazine ve Maliye Bakanı göreviyle Mehmet Şimşek atandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı  (GİB) lokanta ve kafelerde KDV oranlarının artacağına yönelik tebliğ taslağı yayınladı. Tebliğ’in yayınlanmasının ardından temel gıda ürünlerindeki KDV oranının yükseleceği ileri sürüldü. Bu iddiayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yalanladı ama piyasada, Şubat 2022’de yüzde 1’e indirilen temel gıda ürünlerindeki KDV oranının artırılacağı endişesi devam ediyor.

Taslağa göre, lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak.

Şimşek’in atanmasının ardından pek çok vergi ve cezalara arka arkaya zam yapıldı.

Yıllık bazda bütçenin KDV geliri 3.1 kat artarken ÖTV geliri ise yüzde 109 büyüdü. ÖTV’nin alt kalemlerine bakıldığında akaryakıttan toplanan gelirin 4.3 kat artış gözlemdi. Akaryakıttan alınan ÖTV’nin yaklaşık 4 kat arttı. Böylece petrol ve doğalgaz ürünlerinden toplanan ÖTV, geçen yılın ilk çeyreğinde 18.5 milyar TL iken bu yıl 80 milyar TL’ye ulaştı. Akaryakıttan toplanan ÖTV, yıllık bazda 4.3 kat arttı.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Yılda sadece 2 defa ödenen motorlu taşıtlar vergisine ek 2 ödeme daha konuldu. Geçtiğimiz dönem yurttaşlar 4 defa motorlu taşıtlar vergisi ödedi.

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak.

Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV ise 60 milyar liradan 104.3 milyar liraya çıktı. Bütçenin önemli gelir kalemlerinden olan tütün mamullerinden 57.8 milyar lira, alkollü içkilerden ise 17.8 milyar lira toplandı.

Genel seçimlerin ardından ekonomi dümenine oturan Mehmet Şimşek bir gecede akaryakıt ÖTV’lerine zam yaptırmıştı. 16 Temmuz 2023’te  Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan kararda,  benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV 7,05 TL’ye yükseltilmişti. Ancak bundan yaklaşık 5 ay sonra akaryakıt ÖTV’lerine bir zam daha geldi. Buna göre 1 litre 95 oktanlı benzinden alınan ÖTV tutarı 7,5265 liradan 2,30 liralık artışla 9 lira 82 kuruşa çıkarılmıştı. Motorinin 7.05 lira olan ÖTV’si ise 1,80 liralık enflasyon farkı ve 36 kuruşluk KDV ile 2 lira 16 kuruş civarında artırılarak 9 lira 21 kuruşa çıkarılmıştı.

Temel Gıda ürünlerinde Şubat 2022 tarihindeki kabine toplantısının ardından yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülen KDV oranlarının yeniden artırılacağı iddia edilmişti. İddialarda 1’lik KDV oranının yüzde 10’a çekileceği belirtilmişti.

Bu iddiaları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yalanlasa da önceki vergi açıklamalarından dolayı piyasalarda endişe hakim. Bakan Şimşek şu ifadeleri kullandı:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gıda ürünlerinde KDV artırılacak endişesi – Ankaragündem

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz