1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gizli brifing ortaya çıktı: Sol büyürse Endonezya’daki gibi kanlı olaylar yaşanabilir

Gizli brifing ortaya çıktı: Sol büyürse Endonezya’daki gibi kanlı olaylar yaşanabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin önemli dönemlerine ait belgeler sahaflarda gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. 10 Haber’den Masum Gök’ün haberine göre, Milli Güvenlik Kurulu’nun psikolojik harekat belgelerini daha önce ortaya çıkmasının ardından, bu kez Türkiye’deki radikal sol hareketlere dair gizli bir brifing ifşa oldu.

12 Mart 1971 askeri muhtırasının ardından başlatılan cadı avında binlerce kişi tutuklanmış, yüzlercesine işkence yapılmıştı. Bu dönemde İstanbul Birinci Ordu Komutanı olan Orgeneral Faik Türün, Ziverbey Köşkü’nde birçok aydın ve emekli askere işkence yapılmasını yönetmişti. Türün, sağcı ve ordu içinde güçlü bir figürdü ve ordu içindeki “Gürler-Batur” ve “Tağmaç-Türün” cuntaları arasındaki mücadelede önemli bir rol oynuyordu.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur’un başını çektiği 9 Mart 1971 “sol cunta” darbe girişimi, Faik Türün’ün direnişiyle başarısız olmuş, üç gün sonra 12 Mart “karşı darbesi” yapılmıştı. Bu olaylar, ordu içindeki çatışmaları ve Ziverbey Köşkü’nde yapılan işkenceleri daha da şiddetlendirdi.

2-002.jpgNaim Talu

Orgeneral Faik Türün, 12 Mart döneminin üçüncü başbakanı Naim Talu’ya 13 Haziran 1973 tarihinde gizli bir brifing verdi. Türün, brifingde Türkiye’deki sol hareketlerin Endonezya’daki komünist katliamına benzer kanlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı. Brifingde, sol fikirlerin zehirli ve zehirsiz olarak ayrılması gerektiği, tembellik edenlerin ise büyük bedeller ödeyeceği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gizli brifing ortaya çıktı: Sol büyürse Endonezya’daki gibi kanlı olaylar yaşanabilir
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz