Havuza girerken iki kez düşünün! Astım ataklarına neden olabiliyor o detaya dikkat

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Klorlanmış suda sık sık yüzmek evvelden var olan astımı çok fazla tetikleyebilir. İnsanlar için çok iyi spor olan yüzmenin müthiş bir kardiyo egzersizi olduğunu farkındayız, fakat her gün klorlu havuzlarda yüzüldüğünde astıma da yol açarak akciğer dokusuna hasar verebiliyor. Başka Bir Deyişle, astım hastalarının ne kadar çok beğense deyüksek klorlu suda yüzmesi bazı riskler doğurabiliyor

Uzman Ad Uyardı

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kısmı’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu; “Alerjik yatkınlığı olan fertler alerjen olarak adlandırdığımız maddeler ile karşılaştığında, tende kaşıntı, kızarıklık, egzama, göz, dudak, dil ve damakta şişlikler, burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, kaşıntı, öksürük, soluk darlığı, hırıltı, bulantı, kusma, karın sızısı, ishal, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, bayılma gibi belirtiler kollanabilir. Cilt belirtilerini yanında solunum yolu veya sindirim sistemi ile alakalı bulguların beraber olması ile anafilaksi olarak adlandırdığımız hayatı tehdit eden ağır alerjik tepkin olarak da kendini gösterebilir. Yaz aylarında alerji açısından bir hayli tehlike etmeni bulunmakta olup bu hastalıklar çocukların hayat niteliğini bozmaktadır. Yaz yarıyılında en sık ten ile alakalı alerjik gidişatlar görülmekle beraber, çocuklarda polenler, güneş ve klor ehemmiyetli bir tetikleyici olarak saman nezlesi semptomlarında çoğalışa neden olabilir. Yeniden güneş alerjileri ve neticeyi de ciddi alerjik şikayetler ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

O Bulgular Oluşabilir

Doç. Dr. Nacaroğlu, “Fazla burun akıntısı, aksırma, burun tıkanıklığı, burun ve göz kaşıntısı, gözlerde sulanma ve batma ile izleyen alerjik saman nezlesi yalnız ilkbaharda değil, bazı çocuklarda yaz boyu ve hatta güzün ilk yarıyıllarına kadar sürebilir. Yaz aylarında özellikle ten alerjilerinde de çoğalış kollanır. Ten alerjisinin ilk bulgusu kaşıntıdır. Kaşıntı ile beraber başlayan bir şişkinlik oluşur. Güneş alerjisi duyarlı erişkin ve çocuklarda, güneşe maruziyet ile ilk 30 dakika içerisinde ciltte kaşıntı, şişkinlik, şişlik ve kızarıklık gibi bulgular ortaya çıkabilir. Bu bulgular bazen havuzlarda kullanılan klora bağlı olarak da oluşabilir. Özellikle egzamalı olgularda havuz kullanımı sonrası egzama belirtilerinde çoğalış gözükebilir. Klor aynı zamanda duyarlı bireylerde, ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi bulguların yanı gizeme gözlerde yanma, batma, sulanma gibi yakınmaların ortaya çıkmasına da neden olabilir. Astımlı çocuklarda, özellikle yüksek klor oranları, öksürük, soluk darlığı ve hırıltıyla izleyen astım hücumlarına neden olabileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Nacaroğlu, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Yaz yarıyılında artan sıcakla birlikte terleme ciltten su kaybını artırarak alerjik egzamalarda, çoğalışa neden olabileceğinden çocuklara ebeveynleri tarafından ince-sıkmayan elbiseler giydirilmeli ve ılık suyla, kısa süreli, günlük duş aldırılması lüzumludur. Çocuklar yeniden olası olduğunca klorlu havuzlara sokulmamalıdır. Havuza girdiyse de hemen duş alması sağlanmalıdır. Çocuğun banyolarında ten bariyerini bozabilen her türlü deterjan içerikli şampuanlardan sakınılmalıdır. Ten her gün sık sık ıslatılarak yumuşatılmalıdır. Su tüketiminin artırılması da cilt nemine pozitif katkı sağlayacaktır. Güneş alerjisi olan çocuklarda kesinlikle güneş kremleri kullanılmalıdır. Kremlerin temastan 20-30 dakika evvel kullanılmış olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, uzun kollu ve ince kumaştan yapılmış elbiseler seçilmelidir.”

İnsanların bu gibi makûs sağlık meselelerini yaşamaması için uzmanların laflarını dikkate alıp uymaları gerekmektedir. Astım ve alerji hastaları tatile çıkmadan evvel tüm tehlikeleri düşünüp buna göre tedbirleri almaları gerekmektedir. Astım ve alerji hastalarının bir hayliyi yaz yarıyılında şikayetleri gevşediği için ilaçlarını önemsememe edebilir. Ancak hakimiyetsiz bir alerji ve astım yaz tatillerinde süratle tutuşarak mesele yaratabilir. Rahat bir tatil geçirebilmek için tüm tedbirlerin alınması ve gereken ilaçların kumpaslı kullanılması büyük ehemmiyet taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Havuza girerken iki kez düşünün! Astım ataklarına neden olabiliyor o detaya dikkat

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz