1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul hava değil resmen zehir soluyor! Havası en temiz olan ilçeler belli oldu… En kirli havayı ise o ilçe soluyor

İstanbul hava değil resmen zehir soluyor! Havası en temiz olan ilçeler belli oldu… En kirli havayı ise o ilçe soluyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İstanbul’da havadaki partikül madde ve gaz kirleticilerin değerlendirilmesi: Uzun zamanlı ve çok sayıda izleme istasyonlarından bilgiler” adlı araştırma kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işlettiği 38 hava kalitesi ölçüm istasyonundan 2015-2021 arasındaki verileri aldıklarını belirten Şahin, kentin Avrupa ve Anadolu Yakaları için verilerin ayrı ayrı incelendiğini ve ölçüm istasyonlarının “trafik”, “kentsel”, “kent arka plan”, “kırsal”, “endüstriyel” ve “gemi emisyonları” olarak gruplandırıldığını anlattı.

Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Topografik yapıya, sosyal duruma ve trafik durumuna baktığınızda Avrupa Yakası’nda Anadolu Yakası’na kıyasla daha fazla nüfus yoğunluğu, daha fazla endüstriyel bölge ve daha fazla trafik sıkışıklığı görüyoruz yani Avrupa Yakası’nda kentleşmenin dinamikleri biraz daha fazla olmuş. Bu nedenle de Avrupa Yakası Anadolu Yakası’na kıyasla biraz daha kötü bir hava kalitesine sahip. Bunun dışında İstanbul’un kuzey bölgeleri çok daha temiz bir havaya sahipken kentin daha yoğunlaştığı alanlar, güney bölgeleri beklendiği gibi hava kalitesi açısından çok daha kötü bir durumda.”

Her parametrenin mevsimsel değişimin bölgesel kaynakların etkisiyle farklılıklar gösterdiğini aktaran Şahin, İstanbul’da toz taşınımının etkisi ile PM10’un bahar dönemlerinde yüksek seviyelerde ölçüldüğünü buna karşı yanma kaynaklı kükürtdioksit, azotdioksit ve karbonmonoksit konsantrasyonlarının kış mevsiminde artışa geçtiğini ifade etti.

istanbul-hava-kirliligi.jpg

İstanbul’un hava kalitesinin Asya’daki kentlere göre çok daha iyi olduğunu ancak Avrupa’ya göre kötü olduğunu belirten Şahin, İstanbul’da PM2,5 ortalama değeri 20-25 mikrogram bölü metreküp arasında değişiklik gösterirken Avrupa kentlerinde bu değişimin 5-10 mikrogram bölü metreküp, Çin’de 100 mikrogram bölü metreküp, Hindistan’da da 200 miktrogram bölü metreküpe ulaşabildiğini belirtti.

İstanbul’daki önemli hava kirliliği kaynaklarından birinin trafik olduğunu ve trafik kaynaklı hava kirliliğinin, gaz kirletici parametreleri yüzde 60 ila yüzde 200 artırdığını vurgulayan Şahin, “Bunun yanında partikül maddeyi artıran en önemli etkenlerden biri endüstriyel tesisler. Bu endüstriyel bölgeler yaklaşık yüzde 60 düzeyinde PM10 artışına sebep oluyor. Yani bu kaynaklar kentin iç alanları veya kent arka planlarına kıyasla yüksek bir hava kirliliğine sebep olabiliyor.” dedi.

Şahin, İstanbul’da özellikle pazartesi ve salı günlerinde trafiğin daha yoğun olması nedeniyle havanın daha kirli olduğuna, pazar günü ise haftanın diğer günlerine göre daha az hava kirliliği tespit edildiğine dikkati çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul hava değil resmen zehir soluyor! Havası en temiz olan ilçeler belli oldu… En kirli havayı ise o ilçe soluyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz