1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sıcak hava onlara yaradı! Kuyulardan hasat ediliyor, sıcakla verim de artıyor: Köyün tek geçim kaynağı oldu

Sıcak hava onlara yaradı! Kuyulardan hasat ediliyor, sıcakla verim de artıyor: Köyün tek geçim kaynağı oldu

featured
service

Elde edilen kaya tuzu, 10, 25 ve 50 kilogramlık paketler halinde hazırlanarak özellikle salamura ürünler, kavurma, peynir ve turşu yapımında kullanılmak üzere siparişle müşterilere gönderiliyor. Derince köyü, bu geleneksel üretim yöntemi sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de köy halkının geçim kaynağını oluşturuyor.

Derince köyü muhtarı İzzettin Yüksel, köylerinde kaya tuzu üretiminin dedelerinden devraldıkları bir gelenek olduğunu belirtti. Yüksel, ilkbaharda başlayan tuz üretiminin yaklaşık dört ay sürdüğünü ve “40 haneli köyümüzde herkes kaya tuzu yapıyor. Geçimimizi tuz üreterek sağlıyoruz. Köyümüz orman köyüdür ve tuzdan başka gelirimiz bulunmuyor” dedi.

Yüksel, tuz satışını yol kenarında yaptıklarını ve aldıkları siparişlerle tuzu Diyarbakır, Van ve diğer illere gönderdiklerini belirtti. Ayrıca, yaz aylarında gençlerin de köyde kalıp tuz üretimine katkıda bulunduğunu vurguladı. “Yaz aylarında köyümüzün nüfusu artıyor, kışın ise azalıyor. Eğer tuz üretimi olmasaydı köyde genç kalmazdı” şeklinde konuştu.

batmanda-geleneksel-yontemlerle-kaya-tuzu-uretimi-2.jpg

Yüksel, hava sıcaklığının tuz üretimi için önemli bir faktör olduğunu ve sıcaklık arttıkça üretimin de yükseldiğini söyledi. Yaz mevsiminde artan sıcaklık, tuz üretimini olumlu etkilerken, çalışma koşullarının zorlaşmasına da neden oluyor.

Köy sakinlerinden Haydar Yüksel, 7 yaşında babasına yardım ederek tuz üretimine başladığını ve yaklaşık 5 kuşaktır bu işi yaptıklarını ifade etti. “Üretimimiz dört ay sürüyor ve sıcaklığın artmasıyla verimimiz artıyor. Bu yıl yaz çok sıcak geçiyor, bu nedenle geçen senelere göre tuz üretimi daha fazla. Ancak sıcakta çalışma şartları zorlaşıyor” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sıcak hava onlara yaradı! Kuyulardan hasat ediliyor, sıcakla verim de artıyor: Köyün tek geçim kaynağı oldu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz