Restorasyonun dördüncü etabında, 75 numaralı burçta ekiplerin karşılaştığı sert zeminde ilginç bir keşif yapıldı. Burada yapılan incelemeler sonucunda, Saint George Kilisesi ile 75 numaralı burç arasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir “lahit” bulundu.
Diyarbakır’ın 12 bin yıllık tarihinde bir ilk olan bu lahit, 2 kapağı bulunan ve 2 metre 24 santimetre uzunluğunda, 82 santimetre yüksekliğinde. Lahidin yapısının yekpare kireç taşından olduğu belirlendi ve vinç yardımıyla çıkarıldı.
Lahitin gövdesinde çember içinde bir “Malta Haçı” bulunduğu tespit edildi. Bu önemli buluntu, Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından incelenmeye alındı.
Diyarbakır’ın tarihinde bir ilk olan bu keşif, bölgeye gelen ziyaretçilerin de dikkatini çekti. Sur içindeki müzeleri gezen Furkan Erkan, lahitin Ege bölgesinde görülenlerden farklı olduğunu ve bu bölgede ilk kez böyle bir lahitin bulunduğunu belirtti. Lahitin içinde bulunan kemiklerin kimlere ait olduğu ve cinsiyetlerinin Gaziantep’te yapılacak çalışmalarla belirleneceği ifade edildi.