Tamamen Türk yapımı! Akrep derisinden astronotlara özel üretildi…Uzayda o tehlikeden koruyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim, dünyada güneş kreminin önemli olduğunu uzayda ise radyasyon tutucu kremin önemli olduğunu vurgulayarak, “Radyasyona en dayanıklı, radyasyondan ölmeyen, zarar görmeyen canlılar akrepler ve kitin tabakası olan diğer böcekler. Akrebin kabuğundan bir merhem geliştirdik, kabuğu toz ederek. Akrepler, o derilerin içindeki hiyalin tabakası nedeniyle radyasyonu kendi bünyelerine almıyorlar. Biz de, uzay görevine çıkan astronotların bu kremi kullanarak daha az radyasyona maruz kalmalarını hedefledik” dedi.

Değim, akrep derisinin ultraviyole ışığı ve radyasyonu yansıttığını aktararak, “Akrep derisinden hazırladığımız merhemin kullanıldığı bölgede radyasyon ya da ultraviyole ışığı yansımış olacağı için kişi, ultraviyole ışığından ve radyasyondan korunmuş olacak” sözlerini kullandı.

Yapılan çalışmalarda, astronotların dünyadakilere kıyasla 10-50 kat daha fazla radyasyona maruz kaldığının belirlendiğini söyleyen Değim, bunu azaltabilmek için kremi geliştirdiklerini ve şuan patent başvurusunun devam ettiğini ifade etti.

akrep-derisinden-astronotlara-ozel-tasarim-1.jpg

2018-2019 yıllarında üniversitede Hava ve Uzay Eczacılığı alanında ders vermeye başladıklarını anlatan Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim, bu alanda uzaya gidenlerin vücudunda nasıl değişiklikler meydana geldiği, bu kişilerin uzayda hangi ilaca ihtiyaç duyduğuna dair çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Prof. Dr. Değim, standart dışı olan konuların öğrencileri daha çok meraklandırdığını kaydederek, Alper Gezeravcı’nın uzaya gitmesiyle bu dersin daha da dikkat çektiğini, farklı fakültelerin de bu konuyla rağbet göstermeye başladığını ve konuşma yapmak için davetler aldığını belirtti. Değim, Hava ve Uzay Eczacılığı konusunda ders veren ilk akademisyen olduğunu da dile getirdi.

akrep-derisinden-astronotlara-ozel-tasarim-2.jpg

Bu derste “Uzaya giden insanın hangi ilaç formülasyonlarına ihtiyacı olur?”, “Uzayda ilaçların stabilitesi nasıl değişir?” konularının üzerinde durduklarını ifade eden Değim, şöyle devam etti:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tamamen Türk yapımı! Akrep derisinden astronotlara özel üretildi…Uzayda o tehlikeden koruyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz