Toz taşınımıyla birlikte Türkiye’yi kaplayan çöl tozları: Uzmanlar uyarıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çöl tozunun etkisiyle görüş mesafesinde düşüş ve hava kalitesinde azalma yaşanan Türkiye’de, uzmanlar, toz taşınımının nedenleri ve olası etkileri konusunda uyarılarda bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, küresel ısınmanın etkisiyle çöl tozlarının Türkiye’yi daha fazla etkileyeceğini belirtirken, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozunun oluşumu ve etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Murat Türkeş, çöl tozlarının kuvvetli yüzey rüzgarlarıyla havaya taşındığını ve Türkiye’nin Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgeleriyle etkileşim halinde olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, toz taşınımı özellikle Balkanlar ve Batı Anadolu’da yoğunlaşırken, etkisinin 1-2 gün daha süreceği tahmin ediliyor.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozlarının astım ve bahar alerjisi gibi rahatsızlıkları olanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurgulayarak, maske kullanımını öneriyor. Yaşar, çöl tozlarının doğanın gübresi olduğunu belirterek, tarım faaliyetleri ve denizler için önemini vurguluyor.

Ankara Valiliği, kentte etkili olması beklenen lodos ve fırtına nedeniyle ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları uyarıyor. Rüzgarın hızının saatte 80 kilometreye kadar çıkabileceği belirtilirken, toz taşınımıyla birlikte yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması isteniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Toz taşınımıyla birlikte Türkiye’yi kaplayan çöl tozları: Uzmanlar uyarıyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz