Türkiye’ye deprem uyarısı: İzmir, Adana, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Afyon, Kayseri…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin sene dönümü sebebiyle açıklamalar yapan Sözbilir şu ifadeleri kullandı:

“Bu zelzeleleri üreten değişik şehirlere parçalamış 485 diri fayın yanı gizeme denizlerimizde de çok rakamda diri fay mevcut. Devirici zelzelelerin ehemmiyetli bir kısmı Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Doğu Anadolu Fay Zonu içindeki fay segmentleri tarafından üretilmiş. Kuzey Anadolu Fayı, 1939 Erzincan Depremi’nden beri batıya doğru kırılacak biçimde stresini transfer etmekte. 1999 Kocaeli ve Düzce zelzeleleri bu fayın ürettiği son devirici zelzeleler niteliğinde.

Bilim insanlarının ehemmiyetli bir kısmı bundan sonraki kırılmanın Kumburgaz Segmenti üzerinde olacağını düşünüyor. Natürel ki bu zelzele yakın zamanda asıllaşırsa yalnızca İstanbul değil Marmara denizine kıyısı olan tüm şehirler etkilenir. Fakat Türkiye’nin farklı şehirlerinde 1999 Zelzeleleri’nden sonra çok rakamda devirici zelzele oldu. 2011 Van, 2020 Elazığ ve Sisam-İzmir zelzeleleri ile 6 Şubat Kahramanmaraş zelzeleleri İstanbul dışında da zelzeleye hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyor.”

Prof. Dr. Sözbilir İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Afyon, Kayseri ve Adana gibi çok rakamda diri fay kapsayan şehirlerle, Kahramanmaraş zelzelelerinde kırılan fayların uçlarındaki Savrun Fayı, Malatya Fayı, Palu Fayı, Ölüdeniz Fayı, Adıyaman Fayı, Güneydoğu Anadolu Bindirmesi ve Orta Anadolu -Ecemiş Fayı gibi faylar üzerinde de stres birikiminin devam ettiğini belirtti.

AFAD son bilgilerine göre, 17 Ağustos 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay’da zelzele oldu. Kahramanmaraş’ta zelzele saat 09.45’te 3.6 büyüklüğünde, Hatay’da ise saat 10.09’da 3.1 büyüklüğünde zelzele oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’ye deprem uyarısı: İzmir, Adana, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Afyon, Kayseri…

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz