1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ücretsiz öğrendiler şimdi para basıyorlar! O böcek gelir kapıları oldu, dünya pazarına satılıyor “herkes öğrensin”

Ücretsiz öğrendiler şimdi para basıyorlar! O böcek gelir kapıları oldu, dünya pazarına satılıyor “herkes öğrensin”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalova’da düzenlenen ücretsiz kurslarla kadınlara ipek böceği yetiştiriciliğini ve ipek kozası sanatını öğreten Özdemir, bu eğitimlerin kadınlara ekonomik gelir sağladığını belirtiyor. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tekstil ve Tasarım bölümünden mezun olan Özdemir, dedesinden öğrendiği ipek böceği yetiştiriciliğini eğitimle birleştirerek 2012 yılından beri Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteğiyle kurslar düzenliyor.

Özdemir, ipek kozalarını sanatsal ürünlere dönüştürerek kursiyerlerine ekonomik katkı sağlıyor. Kursiyerler, öğrendikleri bu sanatı kına geceleri, nikah şekerleri ve süs eşyaları yaparak gelir elde ediyor. Özdemir, “Organizasyonlarda, kına gecelerinde, nikah şekerlerinde veya firmalara süs, aksesuarlar yaparak kendi ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bunun için çok mutluyuz” dedi.

Yeni bir proje kapsamında, ipek böceğinin yaşam döngüsünü öğrencilere anlatan Özdemir, bu sürecin anaokulundan liseye kadar geniş bir kitleye öğretildiğini belirtiyor. Öğrenciler, tırtılın ipek kozası oluşturma sürecini ve kelebeğe dönüşümünü gözlemleyerek bu önemli döngüyü öğreniyorlar.

ipek-bocegi-2.webp​​​​​​​

Özdemir, ipek böceği yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için her yıl yeni tırtıllar yetiştiriyor ve üretilen ipek kozalarının bir kısmını Koza Birlik’e satıyor. Ayrıca, süs eşyaları yaparak ekonomiye katkıda bulunuyor. Renklendirme sürecinde faydalı model patenti aldıklarını belirten Özdemir, “Burada amacımız bu sanatın hiç ölmemesi, geleneksel bir el sanatıyla nasıl para kazanılabileceğini çevremize göstermek” ifadelerine yer verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ücretsiz öğrendiler şimdi para basıyorlar! O böcek gelir kapıları oldu, dünya pazarına satılıyor “herkes öğrensin”
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz