Yüzlerce martı ölmüştü sebebi ortaya çıktı! O ilde yalancı veba alarmı: İnsanlara da bulaşabiliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hurşit Kuş Ormanı çevresinde ve bölgedeki martı kuşlarının üreme alanlarında yaşanan ölümler, çevredeki vatandaşlar arasında paniğe yol açtı. Martı adası olarak bilinen alanda binlerce martının telef olduğu gözlemlendi. Bölge sakinlerinden Salih Genç, yaşanan durumu şu şekilde aktardı: “Göl kenarında sahil şeridinde martıların öldüğünü söylediler. Biz de aşağı indik. Böyle bir şeyi bu yaşımıza kadar duymamıştık. Arkamızda duran martı adası var, bu saatlerde martıların şölen yaptığı bir yer olur. Ama şu anda martı adası bomboş ve ölüm adası olmuş durumda. Yaklaşık 15 gün önce yavruları doğdu. Sahil şeridi şu anda kötü bir durumda. Sahil şeridi ölü hayvanlarla dolu.”

Ölümlerin nedeni olarak Newcastle hastalığı virüsü (NDV) olarak bilinen yalancı veba hastalığı tespit edildi. Bölgede yaşayan Oktay Kılıç, yaşanan durumu şu ifadelerle dile getirdi: “Bütün çocukluğumda bu kıyıda, bu baraj bölgesinde yaşadım, bunun gibi bir şey görmedim, görenlere de şahit olmadım. Biz burada su içtik, çay demledik fakat ne balıklarda ne de herhangi bir canlıda ölüm vakası yaşanmamıştı. Üst üste devam eden göçlerden dolayı özellikle balıklarda ve canlıların sayısında azalmalar meydana geldi. Özellikle kuş türünde. Martılarda böyle toplu ölümleri görünce endişelenmeye başladık.”

Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yapılan incelemeler sonucunda 10 farklı noktadan alınan numunelerin incelendiğini ve kuşlarda Newcastle hastalığı (NDV) tespit edildiğini duyurdu.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Hurşit Kuş Ormanı çevresinde ve bölgedeki martı kuşlarının üreme alanlarında görülen ölümlerle ilgili alınan ihbarlar üzerine hızlı bir şekilde hareket edildiği belirtildi. İhbar yapılan bölgeden numuneler alınarak Elazığ Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü’ne teslim edildiği açıklamada ifade edildi.

Aynı zamanda, bölgede teknik ekiplerin görevlendirilerek tarama ve bilgilendirme çalışmaları yapıldığı ve filyasyon ekipleri vasıtasıyla ölü martıların toplandığı vurgulandı. İlgili müdürlük ekipleri tarafından alınan numunelerin incelenmesi sonucunda NDV hastalığının tespit edildiği belirtilirken, sürecin titizlikle takip edildiği ve ileri tetkiklerin devam ettiği kaydedildi.

martilar.jpg​​​​​​​

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yüzlerce martı ölmüştü sebebi ortaya çıktı! O ilde yalancı veba alarmı: İnsanlara da bulaşabiliyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz