Macron’un danışmanı Türkiye Büyükelçisi oluyor: Türk-Fransız ilişkilerinde hangi konular ön planda olacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2019-2021 seneleri arasında evvel Türk Silahlı Güçleri’nin Suriye’de hudut ötesi işlemi, sonraysa Doğu Akdeniz’deki hareketlilik sebebiyle ehemmiyetli gerginliklere sahne olan Ankara-Paris ilişkileri, son yarıyılda karşılıklı atılan adımlar ve Türkiye’nin Avrupa Birliği AB ile bağları yine canlandırma arayışları sayesinde basmakalıplaşma sürecine girdi.

Türkiye’de tercihlerin sonlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma gayesini gündeme getirmesi, Ankara’nın hem Brüksel hem de Paris ve Berlin gibi AB’nin önde gelen başşehirleriyle daha yoğun bir süreci başlatacağının işareti olarak görülüyor.

Bu kritik yarıyılda Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ankara’da görev süresi dolan Hervé Magro yerine 2020’den yana Elysée Epilepsiyi’nda Avrupa ve Türkiye’den mesul danışman olarak görev yapan Isabelle Dumont’u Mayıs ayında Türkiye Büyükelçisi olarak atadı.

Dumont, bu hafta içerisinde Ankara’ya varacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunduktan sonra resmi görevine başlayacak.

Dumont, Türkiye’ye yabancı bir diplomat değil. 2011-2013 arasında Ankara Büyükelçiliği’nde görev yapan Dumont, iyi derecede Türkçe konuşuyor. Fransa dışişlerinin parlak diplomatları arasında gösterilen Dumont, 500 seneye sabreden Türk-Fransız diplomatik ilişkiler tarihine bir tarafın öbürünün başşehrine cettiği ilk kadın büyükelçi olarak geçti.

Ankara’daki ilk görevinin ardından Paris’e dönen ve Dışişleri Bakanlığı’nda Rusya ve Doğu Avrupa Müdür Dayanakçısı olarak çalışan Dumont, 2015’te Ukrayna’ya 2019’da da Kıbrıs’a büyükelçi olarak atandı.

Macron’un danışmanlığı sırasında özellikle Türkiye ile yaşanan gerilimlerin idarenmesinde ve iki cumhurbaşkanı arasında video konferans ve beynelmilel buluşmalar marjında surat surata görüşmelerin asıllaşmasında ehemmiyetli rol oynadığı öğrenilen Dumont, görevi sırasında Ankara’da muhataplarıyla temaslarda bulunmuştu.

Fransa ile aynı yarıyılda Türkiye de Paris Büyükelçiliği’nde görev farklılığı yaptı. Cumhurbaşkan Erdoğan imzasıyla bahar aylarında yayımlanan kararnameye göre, 2021’den bu yana Paris Büyükelçisi Ali Onaner’in yerine hali hazırda Türkiye’nin Bratislava Büyükelçisi olarak görev yapan Yunus Demirer atandı.

Diplomatik kaynaklara göre, Ankara-Paris ilişkileri, ileriki yarıyılda ikili işbirliği, Türkiye-AB süreci ve bölgesel çatışmalar kapsamında yoğunluk gösterecek.

Bir evvelki büyükelçi Magro, Türkiye’den dağılmadan evvel Türk medyasına verdiği son beyanatta özellikle Türkiye-AB ilişkilerine vurgu yapmış ve “Türkiye, Avrupa Birliği için bırakılmaz bir ortaktır” demişti. Magro, “Önümüzdeki haftalarda yeni bir sayfanın açılmasını temenni ediyorum” ifadesini kullanarak da Ankara-Brüksel arasında sonbahardan itibaren çoğalacak olan temaslara dikkat toplamıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Macron’un danışmanı Türkiye Büyükelçisi oluyor: Türk-Fransız ilişkilerinde hangi konular ön planda olacak?

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz