Avrupa’nın da gözü artık Uzak Doğu’da

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomobil fuarlarının kalbi artık Uzak Doğu’da atıyor. Avrupa’nın göbeğinde yıllarca şova dönen fuarların artık eski heyecanı kalmadı. Kendi evleri olmasına rağmen birçok marka bile artık fuarlara katılmasa da o boşluğu da artık Çinli markalar dolduruyor. Batı’da otomobil fuarlarına ilgi pandemi öncesinde artık yavaş yavaş yok olurken Avrupa stantlarını bile Çinliler doldurmaya başlamıştı. Çok değil daha Şubat 2024’te dünyanın en büyük otomobil fuarlarından biri olarak kabul edilen Cenevre’de bile marka sayısı 10’u geçemedi. Günlerce süren fuar gezileri 3 saatte bitti. Fakat Çin’de durum artık tam tersine döndü. Chery Türkiye davetlisi olarak katıldığımız Pekin Otomobil Fuarı’nda (Auto China 2024) basın ve VIP gününde bile bırakın otomobil stantlarını koridorlar da bile yürümek oldukça güçleşti. Chery’nin kendi evinde gövde gösterisi yaptığı yüzlerce Çinli marka da boy gösterdi.

Dikkatlerden kaçmayan bir diğer detay ise Avrupalı markaların da bu fuara olan ilgisi. Cenevre Fuarı’nda boy göstermeye birçok üretici burada gösterişten uzak durmadı. BMW, Mercedes-Benz, MINI, Volkswagen, Audi, Lamborghini, Rolls-Royce, Hyundai (Güney Kore), Honda, Toyota ve Mazda’nın Uzak Doğu Fuarı’nda hazır bulunması deyim yerindeyse gözleri yaşarttı. Tabi birçok Çinli üreticinin yer aldığı fuarda bu markaların azınlıkta kalması da normal olarak karşılanırken, konuştuğumuz birçok markadan yetkili yöneticiler, 30 milyonluk pazarın gözde olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda Avrupalı da olsa bu yukardaki birçok markanın Çin’de üretim ortaklığı da var. Fuarın en çok dikkat çeken markalarından biri Chery oldu. Kalabalığın yoğunlukta olduğu stantta 3 markanın modelleri boy gösterdi. Türkiye’ye gelecek yeni modellerinde yer stantta yeni teknolojiler de sergilendi. Öte yandan bizim telefon markası olarak bildiğimiz Xiaomi’nin sergilediği SU7 modeli de ilgi odağı oldu.

Geçtiğimiz yıl Türkiye otomotiv pazarına damgasını vuran Chery, Omoda 5, Tiggo 7 Pro ve Tiggo 8 Pro ile dikkat çekti. Tiggo 8 Pro ile Türkiye’de kısa sürede ilk 3 modele girmeyi başaran marka, kendi evinde de gövde gösterisi yaptı. Marka Pekin’deki şovda Tiggo 9 PHEV’i ve yenilenen Tiggo 8’i ilk kez sergiledi. Tiggo 9 PHEV, 2 litrelik performanslı bir motorla kombine edilen 175 kW gücünde ve 1.5 litrelik motorla kombine edilen 165 kW gücünde olmak üzere iki farklı motor seçeneği bulunuyor. Yeni SUV’un karma tüketim (benzinli+elektrikli motor) menzilinin ise 1400 km’ye kadar ulaşması bulunuyor. 7 koltuklu araçta 15.6 inç’lik yeni bir ekran ile birçok yeni teknoloji ve konfor öğesi bulunuyor. Tiggo 9 PHEV’in 1.5 litrelik motorla 2025 yılında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Dünya standartlarında hibrite özgü motor teknolojisini kullandıklarını aktaran marka temsilcileri WLTC altında 100 kilometrede yalnızca 5,2 litrelik yakıt tüketimine ulaştıklarını kaydetti.

Kapılarını 25 Nisan’da açan Auto China 2024’te sunduğu ileri teknolojiler ve endüstri trendleriyle de dikkat çekti. Yaklaşık bin otomobilin sergilendiği fuar, dünyanın en büyük otomobil fuarlarından biri oldu. Fuarda toplamada 117 yeni yeni otomobil modeli ilk kez tanıtıldı. Ve bu bir dünya rekoru olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda 278 yeni enerjili (hibrit, hidrojen ve elektrik) otomobil modeli de sahneye çıktı. Fuara katılım bir önceki yıla göre yüzde 70 arttı. Tanıtılan araçların yüzde 80’den fazlasını yeni enerjili modeller oluşturdu. 20 marka ise ilk kez fuara katıldı. Fuara, otomobil firmalarının yanı sıra Çin, ABD, Almanya, Fransa ve Japonya gibi 13 ülkeden 500’den fazla tanınmış yerli ve yabancı yedek parça firması da katılım gösterdi. Fuara olan bu yüksek ilgiyle birlikte Avrupalı Uzak Doğu’dan uzaklaşamaya çalışırken, Çin dümende olduklarının bir kez daha mesajını verdi. Özellikle otoda yeni dünya mesajını veren Çinli üreticiler, elektrikli, hibrit ve hidrojenli araçlarla tüm dikkatleri üzerine çekti. Çin’de yılda yaklaşık 30 milyona yakın araç satışı gerçekleşiyor.

MINI’nin yeni modeli de fuarın dikkat çeken ürünleri arasındaydı. Cooper ve Countryman arasında yer alan elektrikli kompakt SUV model Aceman, eski MINI sürüş hissini tekrar canlandırmayı hedefliyor. Markanın doğuştan elektrikli ilk modeli olan Aceman, Clubman’dan daha kısa ve menzili de Cooper-E’den uzun. Yeni model için bir menzil bilgisi yok. Fakat 54,2 kWh’lık bir bataryaya sahip. Bu şartlarda aracın menzilinin hemen hemen 400-450 kilometre seviyesinde olması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Avrupa’nın da gözü artık Uzak Doğu’da

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz