Cevdet Yılmaz: Israrla ve sabırla doğru politikaları izleyeceğiz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA’nın haberine göre, programda Yılmaz’ın yanı gizeme Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Takviyecisi Yılmaz, dünya ekonomisinin sağlık krizleri, ticaret gerilimleri, jeopolitik tehlikeler, Rusya-Ukrayna savaşı ve natürel afetler başta olmak üzere pek çok güçlükle denendiğini belirterek, “Bu zorlu süreç, ülkeler ve bölgeler seviyesinde talep ve arz balanslarının bozulmasına yol açmıştır. Ülkeler bir yandan ortaya çıkan enerji ve emtia maliyetleri çoğalışı kaynaklı küresel enflasyon meselesiyle baş etmeye mücadelelerken; değişik yandan tedarik zinciri bozulmalarıyla karşılaşmıştır. Türkiye de tüm dünya gibi bu büyümelerden negatif etkilenmiş, sert ve meçhul küresel, ekonomik ve finansal şartların üzerine, bir de yaşadığımız zelzele trajediyi ilave edilmiştir” dedi. 

“Yalnızca bu sene merkezi idare bütçemizden zelzelenin yaralarını sarmak için yapacağımız tüketme 762 milyar liradır” diyen Yılmaz, “Bir taraftan kalıcı evler inşası, altyapının imarı inşası, bir değişik taraftan da zelzele bölgesinin ihyası için yapılacaklar; ne kadar büyük ağır yükle karşı karşıya olduğumuzu takdir edersiniz. Bu yükü halkımızın gücüyle hep beraber aşacağız. Ülkemiz, tüm bu zorluklara karşın, güçlü imal ve ihracat beceriyi ile pozitif ayrışan bir konumda olmuştur” biçiminde konuştu.

‘KREDİ TEHLİKE PİRİMİ GERİLEDİ’

Türkiye ekonomisinin 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4 geliştiğini belirten Cevdet Yılmaz, “Toplam istihdam 2023 Haziran ayında bir evvelki senenin aynı ayına göre 265 bin şahıs çoğalarak 31,7 milyon bireye erişmiştir. Gerçek kesim güven endeksi, 2023 seneyi ikinci çeyreğinde senenin ilk çeyreğine göre 2 puan yükselmiştir. İhracatımız 2023 Temmuz ayında 2022 Temmuz ayına göre yüzde 8,4 çoğalışla 20,1 milyar dolar olarak asıllaşmıştır. Temmuz ayı ihracatları arasında azamidir. 2022 senesinde yüzde 37 olan orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki hisseyi, bu senenin ilk 7 ayında yüzde 41’e yükselmiştir. Daha üst noktalara çıkarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kredi tehlike primlerinin de gerilediğini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Makine ve ekipman yatırımlarımız, 2023 senesinin ilk çeyreğinde yüzde 8 gelişmiş ve sürekli çoğalış sürecini 14 çeyreğe taşımıştır. İnşaat yatırımlarında yüzde 1,3 sihrime kaydolunmuştur. Araba satışları 2023 senesinin Temmuz ayında eforunu gözetmiş ve bir evvelki senenin aynı ayına göre yüzde 109,4 çoğalış göstermiştir. Politik karar ve uygulanan makro siyasetlerin tesiriyle 2023 Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan kredi tehlike primi, 400 baz puan seviyelerine gerilemiştir. Bu düşüş ülkemizin dış kaynaklara ulaşımını basitleştirmektedir. Bu meylin, önümüzdeki yarıyılda da devam etmesi ve tehlike priminin ekonomimizin sağlıklı görünümünü yansıtacak biçimde daha düşük seviyelere gerilemesi beklenmektedir.”

Hür piyasa ve rekabet etrafında bereketliliği artırmanın temel hedef olduğunu dile getiren Cevdet Yılmaz, “Bu süreçte sizlerle beraber nice badireler sıçrattık. Yeri geldi kıymetler ödedik. Ama Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ‘Türkiye Asrı’ hedeflerimize ilerlerken yerli, ulusal siyasetlerimizden taviz vermedik, vermeyeceğiz. Makroekonomik kararın sağlanması, enflasyonun düşürülmesi ve cari sarihin eksilmesi doğrultusunda ortaya koyduğumuz çabada da sizlerle beraber galibiyeti tutacağımıza inancımız bütündür. Sabırlı, doğru ve tutarlı siyasetler ile ülkemizi ‘Türkiye Asrı’ hedeflerine taşıyacağız. Israrla ve sabırla doğru siyasetleri izleyeceğiz. Para siyaseti, maliye siyaseti ve yapısal reform adımlarını kademeli bir biçimde devreye alarak, Türkiye’de yatırım civarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir sihrime için daha ergonomik bir etrafın sağlanması ve ekonomimizin potansiyelinin yükselmesini istiyoruz” dedi. HABER MERKEZİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cevdet Yılmaz: Israrla ve sabırla doğru politikaları izleyeceğiz

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz