Murat Bal “Bunun adına biz esnek çalışma modeli de diyebiliriz. Burada isteyen çalışan haftada 4 gün çalışacak ama toplamda yine 40 saati dolduracak. Ve bu 4 gün çalışmayı da günlük 10 saat mesai gibi düşünün. Günde 10 saat mesai yapacak, 4 gün yapacak bir haftada ve toplamda 40 saati dolduracak. Bu şekilde olduğunda da toplamdaki çalışma süresi de geçerli olmuş olacak” ifadelerini kullandı.
Çalışma saatlerini belirleme esnekliği özellikle çocuk sahibi kadınlar, eğitimine devam eden gençler ve dezavantajlı gruplar için büyük kolaylık sağlıyor. Murat Bal “Dezavantajlı gruplar burada çok öne çıkıyor. Aynı zamanda çalışan anneler ve öğrencilerimizin de çalışanları burada öne çıkıyor. Bu model onların çok işine yarayacak” şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Uzmanı ve ekonomi yorumcusu Melis Elmen “Bu yılın artık ortasına doğru sanırım başlayacak diye düşünüyoruz. İkinci toplantılar ekonomi gündemi başlayacak. Herhalde Mart sonu, Nisan başı, ortası gibi yavaş yavaş toplanacak işverenler aralarında, işçilerine de soracaklar, yavaş yavaş başlayacaklar” ifadelerini kullandı.
Elmen “Şöyle olacak; mesela 45 saati atıyorum 40 saate düşürse bile 4 güne düşürdüğünü düşünelim, normalde günde 7 buçuk saat çalışmak yerine 10 saat çalışacak, o çalışmayı ona bölecek. Ama neticede işe gidiyorsunuz, yani ben olsam öyle düşünürüm mesela, 4 gün işe gitmeyi tercih ederim, 2 saat ya da bir saat fazla çalışayım, zaten işe gitmişim, 3 gün evde kalmayı tercih ederim. Hem ailemle daha güzel vakit geçiririm, yemeğimi, evimin işini daha rahat yaparım. Bir tatile gideceksem 3 gün tatile gidebilirim, bir buçuk gün gideceğime” şeklinde konuştu.
Bu durum kimi çalışanların hoşuna giderken kimi ise fazla mesai yapmak yerine çalışma günlerini düşürmek istemiyor.
Yorumlar kapalı.