1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hem ev sahibi hem kiracı yanacak! Bunu yapan ev sahibi ve kiracıya rekor ceza geliyor

Hem ev sahibi hem kiracı yanacak! Bunu yapan ev sahibi ve kiracıya rekor ceza geliyor

featured
service

Hürriyet’in haberine göre, 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek bu düzenlemeyle, kirayı elden ödeyenler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Örneğin, ev sahibi Ayşe Hanım, evini Ahmet Bey’e 25 bin lira karşılığında kiraladı ve ödemenin 10 bin liralık kısmı bankadan, kalan 15 bin lirası ise elden yapıldı. Elden ödenen bu 15 bin liralık kısım için yüzde 10 oranında ceza hesaplanacak. Ancak bu tutar, 5 bin liranın altında kalacağı için, Ayşe Hanım ve Ahmet Bey’e ayrı ayrı 15 biner liralık ceza kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiren düzenlemenin detaylarını açıklığa kavuşturmak için bir tebliğ taslağı hazırladı. Bu taslağa göre, konut ve işyeri kiralamalarında yapılan ödemeler artık belgelendirme zorunluluğuna tabi olacak. Yani kira ödemelerinin banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle kayıt altına alınması gerekecek. Ayrıca, kısa süreli konut kiralamaları da bu zorunluluğun kapsamına dahil edilecek.

Aile Bakanlığı PTT'den ödeme yapacak! Şartları karşılayana 1.259 TL destek ödemesi hemen PTT'den yatırılacak...

Düzenlemeye aykırı hareket edenler için özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ceza, kiracı ve ev sahibi olmak üzere her iki tarafa da ayrı ayrı kesilecek. Örneğin, birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek sahipleri için ceza tutarı 20 bin lira olarak belirlenirken, ikinci sınıf tüccarlar ve defter tutan çiftçiler için bu tutar 10 bin lira olacak. Diğer durumlar için ise ceza 5 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarının yüzde 10’u kadar olacak. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve bir takvim yılı içinde uygulanacak toplam ceza tutarı 20 milyon lirayı geçemeyecek. Ancak, elden ödeme yapanlar, bu durumu takip eden 5 iş günü içinde Gelir İdaresi’ne bildirdikleri takdirde, cezadan muaf olacaklar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hem ev sahibi hem kiracı yanacak! Bunu yapan ev sahibi ve kiracıya rekor ceza geliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz