1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İhracat sektörü darboğazda: ‘Pahalı’ kredide geri ödeme süreci ‘yıkıcı’ olacak

İhracat sektörü darboğazda: ‘Pahalı’ kredide geri ödeme süreci ‘yıkıcı’ olacak

featured
service

Geçen yı­la göre en az yüzde 10 büyüme olması gerektiğini belirten ih­racatçılar, “Nefes alamıyoruz. Ekonomi politikaları böyle gi­derse 2024 yıl sonu hedefi olan 267 milyar dolarda negatif yön­de sapma olacak” yorumu yaptı. Türkiye ihracatının lokomotifi ana sektörlerde yaşanan küçül­melere dikkat çeken ihracatçı­lara göre, Türk ihracatçısı sü­per ligden alt lige düşüyor ve bu daha buzdağının görünen yüzü.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, ‘Pahalı’ da olsa alınan kredile­rin geri ödenme sürecinin baş­ladığını da dile getiren ihracatçılar, bu sürecin ‘sancı­lı’ ve ‘yıkıcı’ olacağı endişesini paylaşarak, nakit krizinin bir­çok firmayı oyundan kopara­cağına işaret etti. Geçen yılın kasım ayından itibaren Mer­kez Bankası’nın politika faizini yükseltmeye başlamasıyla ban­kalar da düğmeye basmış hem mevduat hem de kredi faizleri­ni artırmaya başlamıştı. Tica­ri kredide faizler 58.5’i, ihtiyaç kredisinde de yüzde 76’ları bu­lurken, iş dünyasının temsilci­leri, uzun zamandır krediye eri­şimin çok pahalı olduğundan şikayet ediyordu.

8 ila 12 ay vadeli alınan kre­dilerde geri ödeme sürecinin ağustos sonu başlayacağını hatırlatan Türkiye İhra­catçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gül­tepe, yılın son çeyre­ği ile 2025’in başında şirketlerde yaşanacak ‘sıkışmaya’ dikkat çek­ti.

“Ucuz olan kredile­rin ödeme süreleri bit­ti, şimdi pahalı kredilerin geri öde­meleri başlıyor” diyen Gültepe, “Fir­malar kredi borçlarını öteleye­meyeceğini için faizini ödeyip borcu çevirmeye çalışacak. Bu yılın son çeyreği ve 2025’in ilk çeyreğinde pahalı kredi borç­ları şirketleri sıkıştıracak. Hat­ta sıkıştırma başladı bile. Şir­ketler bu yükü kaldıramaz” di­ye devam etti.

Şu anda sanayiyi spesifik ola­rak destekleyecek bir politika izlenmediğini söyleyen TİM Başkanı Gültepe, “Mevcut po­litikaların çıktılarını 2025 Ocak-Mart döneminde alaca­ğız. Muhtemelen OVP’de gün­cellenecek. Ama görünen o ki mevcut kur politikalarıyla 267 milyar dolar hedefine ulaşmak zor olacak” dedi.

Bu süreçte bir­çok firmanın oyun dışında ka­lacağını da kaydeden Gültepe, 2023 yılı toplamında 500 kon­kordato ilan edilirken, bu yılın ilk 7 ayında bu sayıya ulaşıldı­ğını belirtti. Yıl sonuna kadar konkordato sayısında yüzde 100’lük artış olabileceğini ön­gören Gültepe, “Hem sayı hem de bedel olarak geri dönmeyen kredilerdeki artış bu süreci hız­landırıyor” dedi. Üretimin can çekiştiği yorumunu yapan Gül­tepe, “Küçülüyoruz, talebin kü­çülmeye etkisi yüzde 20. Asıl etki yüzde 80 ile ekonomi poli­tikaları” diye konuştu.

Türk ihracatçısının takım olarak kadrosunu süper lige uy­gun kurduğunu ve orada müca­dele ettiğini dile getiren Mus­tafa Gültepe, “Takım iyi, kural­lara uygun oynamaya devam ediyoruz ama bir başkası geli­yor ve ‘sen alt kümeye in’ diyor. Öyle bir politi­ka yapılıyor ki seni alt kümeye itiyor. Madem ki yük­sek döviz enf­lasyona yol açı­yor, şu anda ne­den hala fiyatlar yükselmeye de­vam ediyor? Bu­nun matematiği yok. Bu saat­ten sonra artık yavaş yavaş de­ğil birden düşelim, biz de uğraş­mayalım” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İhracat sektörü darboğazda: ‘Pahalı’ kredide geri ödeme süreci ‘yıkıcı’ olacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz