Kredi alamayan esnaf kepenkleri indirdi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tercih sonrasında ticari kredilerin alımındaki güçlük reel sektörü güçe soktu. Bu gidişat kurulan ve kapanan şirket istatistiklerine de yansımaya devam ediyor.

Kapanan firmaların rakamı çoğalırken yeni kurulan şirket rakamları ise eksildi. Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği bilgilerine göre, geçen senenin temmuz ayına göre kapanan şirket rakamında yüzde 30,3, kooperatif rakamında yüzde 17,1, asıl birey ticari firma rakamında yüzde 86,5’lik çoğalış hakikatleşti. Buna rağmen kurulan şirket rakamı yalnızca yüzde 11,7 çoğalırken kurulan asıl birey ticari firma rakamı ise yüzde 19,7 eksildi.

2023’nam ilk 7 ayında ise 2022’nin aynı yarıyılına göre kurulan asıl birey ticari firma rakamı yüzde 16,4 oranında eksilirken kapanan asıl birey ticari firma rakamı yüzde 23,8 oranında arttı.

Ocak-Temmuz yarıyılında toplamda 11 bin 559 şirket, 449 kooperatif faaliyetlerine son verdi. Anonim işletmelerde en fazla kapanmanın yaşandığı alan 144’le inşaat firmaları oldu. 93 bilgisayar programlama, 86 elektrik enerjisi imali, 49 yemek hizmeti, 43 perakende ticaret alanlarında faaliyet gösteren şirket kapandı.

Tercih evvelinde düşük faizle dağıtılan ticari kredilerde, tercih sonrası faiz yükseldi. Kredi gelişmesi, durma noktasına geldi. Krediye bağımlı ufak şirketlerde işler tersine dönmeye başladı. Vasati ticari kredi faizleri de geçen hafta yüzde 30,72 ile Kasım 2018 sonrasındaki takribî 5 senenin doruğunu gördü. İş dünyası yüksek faizle de olsa kredi bulamamaktan yakınıyor.

BirGün’nam haberine göre,Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Dayanakçısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Türkiye Ekonomi Şurası’nda bu vaziyete değinirken “Reel sektör işletmelerimiz son yarıyılda finansmana ulaşımda büyük güçlükler yaşıyor. Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak çoğalmaması, zincirleme tesirle ülkenin ve sektörlerin tamamına negatif yansıyor” ifadelerini kullandı. Türkiye Bankalar Birliği’nin Genel Heyeti’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Özel bankaların yalnızca harcayıcı kredilerine odaklandığı yarıyıl artık geride kalmalı” diye konuştu.

Kurulan 975 yabancı ortak anaparalı firmanın 54’ü İran, 36’sı Rusya ortaklı oldu. Kurulan yabancı ortak anaparalı firmaların toplam anaparalarının yüzde 67,1’ini yabancı anaparalı ortak hisseyi oluşturdu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi alamayan esnaf kepenkleri indirdi!

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz