Kur Korumalı Mevduat Kararı Ne Anlama Geliyor? Enflasyonla Mücadele Nasıl Olacak?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KKM, döviz mevduatlarının Türk Lirası’na çevrilmesi ve döviz kurundaki dalgalanmalara karşı korunması için bankaların sunduğu bir üründür. Bu ürün sayesinde mevduat sahipleri, döviz kurundaki artıştan yararlanırken, düşüşten zarar görmemektedir.

KKM, bir önceki ekonomi yönetimi döneminde viralaşma stratejisi kapsamında en önemli silahlardan biri olarak sunulmuştu. Ancak bu uygulamanın aslında Türk Lirası’na zarar verdiği ve döviz talebini artırdığı eleştirileri yapılmıştı.

Yeni ekonomi yönetimi, KKM uygulamasını azaltmaya yönelik bir adım attı. Bankalara verilen KKM teşvikleri kaldırıldı. Bunun yerine bankalar, KKM’yi TL mevduata çevirmeleri için belirlenen kriterlere uymak zorunda bırakıldı. Aksi takdirde bankalar, düşük faizli devlet tahvili almak zorunda kalacaklar.

Barış Soydan, bu kararın arkasında KKM’yi azaltma ve TL mevduatı arttırma hedefinin son derece net olduğunu söyledi. Soydan, “Önümüzdeki dönemde TL mevduat tarafındaki faizin ufak ufak yavaş yavaş yükselmeye başladığını göreceğiz. Bankalar müdd’lere, yani kendi KKM tutan mudilerine ‘Siz TL mevduata geçin, işte size biraz daha faiz verelim’ diyecekler” dedi.

Türkiye’de enflasyon oranı %58 seviyesinde seyrediyor. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini ise %60. Ancak gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğu iddia ediliyor.

Barış Soydan, Türkiye’de enflasyonla mücadele edilmediğini, sadece ediliyormuş gibi gösterildiğini savundu. Soydan, “Türkiye’de enflasyonla mücadele falan yok. Bu gidişin sonu bence Arjantin’dir veya işte ondan daha sonrasında Venezuela” dedi.

Soydan, TL mevduat sahiplerinin elinde bomba tuttuğunu söyledi. Soydan, “Enflasyon aylık %10. 3 ayda elimizdeki para 3 ayda yarısına iniyor. Bomba değil de nedir?” diye sordu.

Soydan, TL mevduat sahiplerinin paralarını nasıl koruyacakları konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kur Korumalı Mevduat Kararı Ne Anlama Geliyor? Enflasyonla Mücadele Nasıl Olacak?

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz