1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Memur zammında ikinci hayal kırıklığı: Hükümet 2 puan artırdı, sendikalar grev dedi

Memur zammında ikinci hayal kırıklığı: Hükümet 2 puan artırdı, sendikalar grev dedi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hükümetin memur için pazarlık masasına getirdiği ikinci öneride hüsranla sonuçlandı. Memur-Sen 2024 için %70 zam isterken hükümet %23 vermişti. İkinci önerisinde birer puanlık çoğalışla bu oranı %25’e çıkardı. 2025 seneyi önerisini ise revize bile etmedi. Pazarlık masasında memur temsilcisi olan Yetkili Sendika Memur-Sen başta olmak üzere Kamu-Sen ve KESK itiraz etti. Bu önerilerin memura sıfır zam demek olduğu restini çekti.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ‘’2024 seneyi ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10’’ önerisini sunarken Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ’’Bir evvelki öneriden 2 puan yukarıya çıkılmış olması önerilerimizin anlaşılmadığımızı gösteriyor. Hayretlerini ifade ediyorum’’ diyerek tepki gösterdi. Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci ise ‘’arzlarımız 2 sene için yüzde 158,6 idi ama bu sayılar teklif olarak görmüyoruz. Bu sıfırdan farksız zam demektir.’’ dedi.

Hükümetin ikinci zam tek birer puanlık çoğalışa memur ikinci kere kabul edilemez kartını açtı. Sendikalar %158 ile yüzde 110 arası zam arz ederken hükümet sadece 2024 seneyi için zam oranını 2 puan artırdı. Zam öneriyi yüzde 23’tü %25 yaptı. 2025 seneyi içinse kalem oynatmadı. 6+5’te sabit kaldı. Pazarlık masasındaki tek Yetkili Sendika Memur-Sen ise grev demeden alanları işaret etti.

Memur-Sen ‘’Biz sendikayız. Bir sendika nasıl davranırsa bizde o biçimde davranacağız. Zorluyoruz’’ dedi. Mevzuya ait Işıkhan ‘’2024 ocak ayında enflasyon varsayımlarını dikkate aldığımızda %43’ü bulan bir çoğalış öngörülmüştür. İkinci 6 aylık yarıyıl zammı ile beraber Kümülatif çoğalış oranı ise %57’yi bulmaktadır’’ dedi. Işıkhan’ın varsayımı enflasyon bilgilerine göre ücret zammı tanımlamasına tepki gösteren Kamu-Sen Başkanı ‘’hayallere göre zam verip hakikatleri görmezden gelmenin değerini kamu görevlerimiz ödememelidir’’ dedi. KESK Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise ‘’bugün olmasa bir kere daha iflas etmiştir. Kayıplarımız giderilmeden ortaya konulacak bir öneriyi kabul etmemiz olası değil’’ dedi.

Sendikalar hükümetin ilk önerisine de ateş püskürmüştü. KESK bir günlük iş vazgeçti. Değişik sendikalar ise arzlarını uzak her öneriye baştan kapıları kapattı ama sesleri pazarlık masasında dinlenmedi. Hükümet 2 puanlık çoğalış yaptığı ikinci önerisiyle de ilk önerisinde olduğu gibi Merkez Bankası’nın %33 açıkladığı 2024 seneyi enflasyon hipotezinin altında kaldı. Ek refah payıyla 7.850 lira kira dayanağına ait de tek tümce yeniden kurmadı Çalışma Bakanı.

Memur-Sen ‘’Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023-2024 senelerini amaçlayarak kamu görevlilerine Vefa Payı vereceğiz taahhüdü tercih bildirisinde kapı gibi duruyor. Refah payının olmadığı sayıların %23’deri 25’e çıkararak ikinci öneriyi diye sunulduğu bu tabanda konuşulacak çok fazla bir şey yok’’ dedi. Işıkhan ‘’satın alma eforunu artırmayı ve yaşam standartlarını daha iyi bir noktaya taşımayı kastediyoruz’’ dedi. Kamu-Sen ise ‘Hayat pahalılığını hepimiz yaşıyoruz. Kiralardaki çoğalışı yaşıyoruz. Bu sayıları biz mülakat edilebilir bile görmüyoruz’’ dedi.

İlk öneri gibi ikinci öneride büyük hayal kırıklığı yarattı memur cephesinde. Üçüncü ve son öneri için 22 Ağustos bekleniyor. Başka Bir Deyişle hükümet yeni bir öneri sunar mı henüz muhakkak değil ama 22 Ağustos’ta uzlaşma sağlanamazsa hakem kurulu son lafı söyleyecek.

Fox Haber siyaset ve ekonomi yorumcusu Ozan Gündoğdu Memur-Sen’in eskiki pazarlıklarında ne alabildiğini andırdırdı. 2016’dan başlayıp 2021’e kadar hep ama hep yarı yarıya zam oranında anlaşmaya varılmış. Bu sefer 2024 için isteklerinin yarısı dahi başka bir deyişle %35 dahi beklenmiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Memur zammında ikinci hayal kırıklığı: Hükümet 2 puan artırdı, sendikalar grev dedi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz