1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Otomotivde yeni dönem başlıyor! Araç fiyatları düşmeye devam edecek mi? Otomobillerde yeni zorunluluklar açıklandı

Otomotivde yeni dönem başlıyor! Araç fiyatları düşmeye devam edecek mi? Otomobillerde yeni zorunluluklar açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin AB mevzuatına uyum kapsamında Mayıs 2020 tarihinde hazırlandığını anlatan Erol Şahin, temelde araçların genel güvenliği ile karayolu kullanıcılarıyla yolcuların korunmasının esas olduğunu belirtiyor. Belirlenen güvenlik unsurları bulunmayan araçların üretimine tip onayı verilmemesinin bunun en büyük göstergesi olduğunu aktaran Şahin, “Bu çalışmalar yapıldığında sürecin başlangıç tarihi olarak 7 Temmuz 2024 işaret edildi” diyor.

Yönetmeliğin neleri değiştireceğine de değinen Şahin, değişiklikleri şöyle sıralıyor:

Acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı, kaza veri kaydedicisi, ani frende otomatik yanan flaşörler, önden çarpmada yaya koruması için ‘safety glass’ özellikli ön cam, akıllı hız yardımı, olun hız limitine göre geri bildirim veren bir hız sabitleme sistemi, şerit takip asistanı, geri görüş kamerası veya arka park mesafe sensörü yeni dönemin olmazsa olmazları. Aynı zamanda, otobüsler ile kamyonlarda olası kör noktaları daha iyi belirlemek için teknolojiler, yayalar ya da bisikletliler ile çarpışmaları engellemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri de zorunlu kılınacak.

Söz konusu değişimin fiyatlara nasıl yansıyacağı da merak edilirken, önce işleyişle ilgili görüşlerini paylaşan Erol Şahin şunları söylüyor:

“Otomotiv sektöründe en çok kafa karıştıran ve şaşkınlık yaratan nokta bu yönetmeliğin başlangıç tarihi ve ilerleyişi olacak. Çünkü ilk yönetmelikte 7 Temmuz itibarıyla stokta bulunan araçların satışı için adet sınırı olmadan 12 aylık bir süre tanımlanmıştı. Ardından Bakanlık tarafından bu madde değiştirildi ve tescil standardı getirildi. Bir önceki yıl yani 2023 yılında ilgili markanın toplam satış adedinin sadece yüzde 10’u kadar aracı stokundan 7 Temmuz sonrası satabileceği belirtildi.

otomotivde-yeni-donem-basliyor-2.jpg

İşte burada sorun başlıyor çünkü Avrupa’dan gelen araçlar siparişten 2-3 ay, Asya’dan gelenler ise 4-5 ay önce çıkan araçlar. Mayıs başında alınan kararla markaların elinde standart dışı on binlerce araç kalma durumu oluştu. Bu araçlar ülkeye gelecek ancak satışı mevcut tabloya göre mümkün olmayacak. Peki değeri milyarlarca lirayı aşan bu araçlar ne olacak sorusu bugün itibarıyla yanıtsız kalıyor…”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Otomotivde yeni dönem başlıyor! Araç fiyatları düşmeye devam edecek mi? Otomobillerde yeni zorunluluklar açıklandı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz