1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye İş Bankası’ndan KKM kararı: Önermeye devam edeceğiz!

Türkiye İş Bankası’ndan KKM kararı: Önermeye devam edeceğiz!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzenlemelerle yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına da son verildi. Bu kararla eş zamanlı olarak Resmi Gazete’de yayımlanan bir tebliğ ile bankalara, KKM’ye geçen yatırımcıları TL mevduata dönmeye yöneltmesi de isteniyor.

Merkez Bankası’nın kararının ardından Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Bugüne dek müşterilere ne kadar bunu inanarak anlatsak da ‘yabancı para mevduatta kalacağım’ diyenlerin hala ciddi birikimi var. Hala mevduatın yüzde 43’ü yabancı parada tutuluyor. Biz İş Bankası olarak KKM’deki müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız. Biz sadece ürünün avantajlarını anlatmakla mükellefiz” dedi.

Aran, “Bize verilen hedefler doğrultusunda onları ikna etmemiz mümkün değil. Dövizinden dönerek KKM’ye geçenlere ‘vadeli TL hesabına geç’ diye bir telkinimiz olmayacak. Hedefler olması da önemli değil. Ekonominin çarklarının doğru işlemesi önemli. Yanlış bir şey yapmayız, ekonomi için gerekli olan aksiyonları alırız, bunun sonucu ceza ödemekse banka olarak ceza öderiz ama müşterimize bunu yansıtmayız. O nedenle müşterime KKM önerdiysem orada devam etmesini yine önereceğim” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası’nın aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini belirten Aran, alınan kararların etkisinin Pazartesi gününden sonra görüleceğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Kurdaki artışı normalde Merkez Bankası üstlendi. Ama bankalara verdiği hedeflerle kur artışını bankaların üstlenmesini istiyor. Bankalar vadeli TL’ye yüksek faiz versin, müşteri de kurdaki artışa karşılık gelen bu faizi bankalardan alsın. Yani bu kararı o şekilde yorumlamak ve olası kur artışını standart TL vadelilerdeki faiz oranıyla bankaların ödemesine teşvik eden karar olarak yorumlamak gerekiyor. MB üzerindeki bu kur artış yükünü bankalarla paylaşmak istedi, hedefleri böyle yorumlamak lazım.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye İş Bankası’ndan KKM kararı: Önermeye devam edeceğiz!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz