1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Konut Krizi: Faizler Zirvede, Fiyatlar Uçtu, Kiracılar Sokağa Atılıyor

Türkiye’de Konut Krizi: Faizler Zirvede, Fiyatlar Uçtu, Kiracılar Sokağa Atılıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de de konut kredisi faizleri ortalama yüzde 36,45 ile Eylül 2003 sonrasındaki 20 yılın zirvesinde bulunuyor. Bu faiz oranlarıyla, 500 bin TL’lik bir konut kredisi çeken bir vatandaşın aylık taksiti yaklaşık 18 bin TL oluyor.

Türkiye’de en fazla 10 yıllık konut kredisi kullandırılıyor ancak son dönemde bankalar konut kredilerinde musluğu neredeyse tamamen kapatmış durumda. Yüksek faizle de olsa konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlar, konut fiyatının çok küçük bir bölümü için kredi bulabiliyor.

Nitekim, Türkiye genelinde konut satışları Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 azalışla 565 bin 779 olarak gerçekleşti. Konut satışlarının yüzde 51’i ise ikinci el konutlardan oluştu.

Konut kredisi faizlerinin yükselmesi, konut fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılı Haziran ayı itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut fiyat artış hızı yüzde 95,9 oldu. Konut fiyatlarında son üç yıldaki birikimli artış oranı ise yüzde 560’a ulaştı.

TCMB rakamlarına göre, 100 metrekare bir konutun ortalama fiyatı, Türkiye genelinde 2 milyon 460 bin TL’ye, İstanbul’da ise 3 milyon 722 bin TL’ye yükseldi. Bu rakamlarla, Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir kişinin aylık geliriyle ancak 100 metrekarelik bir konutun binde birini alabileceği ortaya çıkıyor.

Konut fiyatlarının artmasında, yerli ve yabancı sermayenin konuta yönelmesinin de etkisi var. Özellikle döviz kurunun yükselmesiyle birlikte, yabancı zenginler Türkiye’de konut satın alarak vatandaşlık alabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş için gerekli olan gayrimenkul yatırımı tutarı, 2021 yılında 250 bin dolardan 500 bin dolara çıkarılmıştı.

Konut kredisi faizlerinin ve konut fiyatlarının yükselmesi, kiracıları da zor durumda bıraktı. Konut kredisi çekemeyen veya konut alamayan vatandaşlar, kiralamak zorunda kalıyor. Ancak kira fiyatları da konut fiyatlarıyla paralel olarak artıyor.

TÜİK verilerine göre, 2023 yılı Haziran ayında Türkiye genelinde kira artış hızı yüzde 77,7 oldu. İstanbul’da ise bu oran yüzde 85,8 olarak gerçekleşti. Bu artışlarla birlikte, Türkiye genelinde ortalama kira bedeli 2 bin 800 TL’ye, İstanbul’da ise 4 bin TL’ye çıktı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Konut Krizi: Faizler Zirvede, Fiyatlar Uçtu, Kiracılar Sokağa Atılıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz