1. Haberler
  2. Hayat
  3. Mum Yakarken 2 Kez Düşünün: Etkisi Sigarayı da Solladı

Mum Yakarken 2 Kez Düşünün: Etkisi Sigarayı da Solladı

featured
service

Araştırmaya göre, yanmakta olan mumlar karbon monoksit, kükürt dioksit ve azot oksitler gibi toksik gazlar üretiyor. Ayrıca, insan gözünün göremeyeceği kadar küçük olan PM2.5 partikülleri gibi zararlı maddeler havaya salınıyor. Bu parçacıkların akciğerlerin derinliklerine nüfuz ederek kan dolaşımına karışabileceği ve kansere neden olabilecek genetik mutasyonları tetikleyebileceği belirtildi.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), PM2.5 parçacıklarını Grup 1 karsinojen olarak sınıflandırıyor. Bu tür partiküllerin akciğerlerde iltihaplanmaya neden olabileceği ve zararlı hücrelerin aktive olmasını tetikleyebileceği ifade ediliyor.

Uzmanlar, doğal içeriklerden üretilen mumların bile zararlı olabileceği konusunda uyarıyor. Bu mumların saldığı doğal kimyasalların, ortam havasındaki ozonla etkileşime girerek toksik yan ürünler oluşturabileceği belirtiliyor. Ayrıca, mumların içerdiği kimyasalların büyük bir kısmının paket üzerinde belirtilmemesi dikkat çekiyor.

KÜÇÜK ALANLARDA RİSK DAHA YÜKSEK

BİLİŞSEL VE ZİHİNSEL ETKİLERİ ŞAŞIRTTI

Araştırmalar, küçük ve yeterince havalandırılmayan odalarda mum yakmanın sağlık üzerindeki etkilerinin daha ciddi olduğunu ortaya koydu. Formaldehit gibi kimyasalların birikmesi, üst solunum yollarında tahrişe yol açabiliyor. Özellikle süslenmiş mumların sade mumlara kıyasla daha fazla ince partikül yayarak sağlığı olumsuz etkilediği belirtildi.

Araştırmalar, mumların dumanına kısa süreli maruziyetin bilişsel fonksiyonlarda geçici düşüşlere yol açabileceğini, uzun süreli maruziyetin ise zihinsel fonksiyonlarda kalıcı etkilerle bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Nature dergisinde yayımlanan bir çalışma, tütsü dumanına uzun süre maruz kalmanın bu tür etkileri doğruladığını ortaya koydu.

Daily Mail’de yayımlanan bir habere göre, tütsülerin ve mumların sigara içilmeyen evlerde bile başlıca kirlilik kaynakları arasında yer aldığı vurgulandı. Tütsülerin, sigaralara kıyasla dört kat daha fazla partikül yaydığı ifade edildi.

UZMANLARDAN KRİTİK ÖNERİ

Uzmanlar, mum yakarken geniş alanlarda ve iyi bir havalandırma sağlanarak risklerin azaltılabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte, bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiği de vurgulanıyor. Sağlık açısından olası risklere karşı, kokusuz ve kimyasal içeriği en az düzeyde olan ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mum Yakarken 2 Kez Düşünün: Etkisi Sigarayı da Solladı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz