Peki, uzmanlar uyku süresi hakkında ne diyor?
Euronews’te yer alan habere göre, Stanford Üniversitesi’nden uyku uzmanı Dr. Rafael Pelayo, “Sebepleri tam olarak bilinmese de hepimizin yaptığı hayati bir şey. Uyuduğunuzda olağanüstü bir şey olur. Bu, en doğal öz bakım biçimimizdir” diyerek, uykunun önemine dikkat çekiyor.
Johns Hopkins’ten davranışsal uyku tıbbı uzmanı Molly Atwood’a göre, çoğu insan yedi ila dokuz saat uyur ve bu süre, sağlık sorunlarıyla en az ilişkilendirilen aralıktır. Ancak 6 saatten az ya da 9 saatten fazla uyuyanların sağlık riskleri artabilir-elbette herkesin ihtiyacı farklıdır.
Dr. Rafael Pelayo, uyku süresi kadar kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer saatlerce uyuyup yorgun uyanıyorsanız, bir şeyler ters gidiyor demektir” diyor. Ve ilginç bir benzetme ekliyor: “En sevdiğiniz restorandan aç hissederek ayrılmamalısınız.”
İhtiyacımız olan uyku miktarı hayatımız boyunca değişir. Yeni doğanlar en çok 14 ila 17 saat arasında uykuya ihtiyaç duyarlar.
Molly Atwood, “Kesinlikle bebekken ve çocukken, çok hızlı büyüdüğümüz için, çok daha fazla uykuya ihtiyacımız var” dedi.
Ulusal Uyku Vakfı, 26 ila 64 yaş arasındaki çoğu yetişkinin yedi ila dokuz saat arasında uyumasını öneriyor.
Daha yaşlı yetişkinler biraz daha az, 16-25 yaş arası genç yetişkinler ise biraz daha fazla uyuyabilir.
İnsanlar kabaca her 90 dakikada bir uyku evrelerinden geçerler. Molly Atwood, gecenin ilk bölümünde döngünün daha çok yavaş dalga uykusu ya da derin uyku olduğunu ve bunun vücudun onarılması ve yenilenmesi için gerekli olduğunu söyledi. Bu aynı zamanda ‘büyüme hormonunun’ salgılandığı zaman.
Gecenin ilerleyen saatlerinde ise uyku döngüsünün daha büyük bir kısmı hızlı göz hareketi uykusu ya da rüya uykusu olarak adlandırılan, öğrenme ve hafıza konsolidasyonu ya da kısa süreli hafızanın uzun süreli hafızaya dönüştüğü süreç için önemli olan uykuda geçer.
Yorumlar kapalı.