Küresel ısınmanın tesiri ile kuraklık gibi fazla iklim hadiselerinin hakikatleşme sıklığının da çoğaldığını söyleyen Prof. Dr. Horasan, ”Sıcak hava özellikle çocukları, yaşlıları, kronik hastalığı olanları, manili fertleri, sıcak iş civarında ve sarih havada çalışanları sağlık doğrultusundan tehdit eder seviyeye erişti.” dedi.
İklim farklılığının günlük hayatta basitçe sezilmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Horasan, sıcaklığın oluşturduğu tehlikeleri eksiltmek ismine milli seviyede ‘Sıcak Sağlık Eylem Tasarıyı’nın oluşturulmasını önerdi. Prof. Dr. Horasan, küresel sıcaklık ortalamasının çoğalışıyla alakalı olarak “Resmi bilgilere göre, 2019 senesindeki küresel sıcaklık ortalamaları, 1850 – 1900 seneleri arasındaki yarıyıla göre 1,1 derece yükseldi. Görüyoruz ki, bu çoğalış çoğalarak sürüyor. Özellikle bu sene sıcak havadan çok sıkıldık. Sıcaklık hava dalgalarının çoğalmasıyla beraber hasta olma ve vefatlarda ciddi çoğalışlar var. Dünya Sağlık Teşkilatı’nün varsayımlarına göre 1998-2017 arasında 166 binden fazla insan sıcak hava dalgaları sebebiyle yaşamını kaybetti.
Ancak bu arada sıcaklığa bağlı oluşacak tehlikeleri önlemek için ülkelerin Sıcak Sağlık Eylem Tasarıları hazırlaması gerekiyor. Biz, Türkiye’de oluşturacağımız ‘Sıcak Sağlık Eylem Tasarıyı’ ile tehlikeleri eksiltmek ismine misal bir adım atabiliriz” biçiminde konuştu. Prof. Dr. Horasan, insanlarda farkındalığı artırmanın sıcaklığa karşı şahsi temkinlerin alınması gerektiğinin fikrinin oluşturulması gerektiğini belirtti. Yaşlılar ve kronik hastalar gibi özel grupların da tasarıya dahil edilmesi gerektiğini kaydoldu. Başşehirde de tesirli olan hava sıcaklıklarına karşı yetkili üniteler muhakkak saat aralıklarında dışarı çıkılmaması gerektiği mevzusunda uyarmıştı.
Haberankara.com
Yorumlar kapalı.