1. Haberler
  2. Gündem
  3. El Nino’nun etkisi devam edecek: Yeni sıcaklık rekorları geliyor

El Nino’nun etkisi devam edecek: Yeni sıcaklık rekorları geliyor

featured
service

Dünya genelinde 2023 yılı, tüm zamanların en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerine göre, geçen yıl küresel ortalama sıcaklık, 20. yüzyıl ortalaması olan 13,9 derecenin 1,18 derece üzerine çıktı. Bu fark, daha önceki en sıcak yıl olan 2016’da sadece 0,15 dereceydi. Bilim insanları, küresel ısınmaya neden olan sera gazı salımına ek olarak, geçen yıl kırılan küresel ortalama sıcaklık rekorunun ardında yatan en önemli faktörün El Nino hava olayı olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Levent Kurnaz

Avustralya Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Haziran 2023’te başlayan El Nino, Nisan ayının ortalarında sona erdi ve başladığı dönemden 15 Mayıs’a kadar geçen yaklaşık bir yıl içinde rekor sıcaklık yaşanan gün sayısı 248 oldu. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları en sıcak aylar olarak kayıtlara geçerken, 15 Nisan ila 15 Mayıs tarihleri arasında da sıcaklıklar rekor düzeyde seyretti. El Nino’nun sona erdiği 15 Nisan’dan 15 Mayıs tarihine kadar geçen 30 günün 17’sinde rekor sıcaklık yaşandı ve son 13 günün tamamı rekor sıcaklık olarak kaydedildi.

El Nino’nun etkileri ve gelecekte beklenen sıcaklık değişiklikleri konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino’nun Peru kıyılarından itibaren şiddetinin sona erdiğini ancak dünya genelinde etkilerinin Temmuz ortalarına kadar süreceğini söyledi. Kurnaz, bu süre içinde yeni sıcaklık rekorları beklediklerini belirterek, El Nino’nun başladığı 11 ayın tamamında sıcaklık rekoru kırıldığını ve muhtemelen 12. ay olan Mayıs’ın da rekor sıcaklıklarla sona ereceğini kaydetti.

Prof. Dr. Kurnaz, son El Nino hava olayının 1998 ve 2016’daki gibi “Süper El Nino” olmadığını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu aşırı kuvvetli değildi ancak iklim değişikliğinin üzerine bindiği için sıcaklıklar rekor kırdı. Bu nedenle aylarca dünya genelinde kırk türlü bela gördük ve bunları yine görmeye devam edeceğiz. İklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde devamlı yukarı doğru giden bir ortalama sıcaklık var. Bu etki sürerken, bazı zamanlarda sıcaklık daha fazla yukarı gidiyor, bazı zamanlarda daha az yukarı gidiyor. Fazla yukarı gitmesine El Nino, daha az yukarı gitmesine La Nina diyoruz ama her durumda sıcaklıklar yukarı doğru gidiyor. Artık El Nino olduğunda hava sıcaklıklarının aşağı yukarı rekor kıracağını söyleyebiliyoruz. El Nino 3 sene hiç görülmese, La Nina bile olsa yüksek sıcaklık rekoru kırılır çünkü arka plandaki iklim değişikliği çok şiddetli hale geldi.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
El Nino’nun etkisi devam edecek: Yeni sıcaklık rekorları geliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz