31 yıllık tutukluluk sona erdi: Mehmet Aytunç Altay tahliye edildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, dostları ve akrabaları tarafından karşılanan Altay, “Hali Hazırda içeride yakalanmakta olan mahpus dostlarımızın dışarıda gayrete devam edenlere selamlarını iletiyorum” dedi.

Mehmet Aytunç Altay, 1993 senesinde İstanbul’da nezaretine alındı. Uzun müddet nezaretinde yakalanan Altay eziyete maruz kaldı. Eziyet altındaki sorguda ifade vermemesini “teşkilat tutumu” olarak değerlendiren İstanbul Devlet Güvenlik Duruşması Devlet Güvenlik Mahkemesi, Altay’ı TKP-B Türkiye Komünist Partisi/Birlik teşkilatının Haziran 1986 senesinde bir ay süren yurt dışındaki ikinci kurultayına katılmakla yargılandı. Altay, o tarihlerde Bayrampaşa Cezaevi’nde tutuklu bulunmasına karşın Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından müebbet mapus cezasına çarptırıldı.

Avrupa İnsan Hakları Duruşması, 2001 senesinde Altay’ın başvurusunu karara bağladı. Türkiye, eziyet ve makûs muamele yasağı, şahıs serbestliği ve güvenliği hakkı ile adaletli suçlanma hakkını ihlal etmekten mahkûm edildi. Altay’ın AİHM kararı sonrası yaptığı yine suçlama başvurusu yalanlandı. İtiraz üzerine Yargıtay kararıyla yine suçlandı ancak birçoğu FETÖ’den ceza almış dominantların yürüttüğü suçlamada yeniden aynı karar verildi. Altay’ın avukatının Anayasa Duruşması’ne yaptığı başvuru da yalanlandı.

Altay’a, müebbet mapus cezasının dışında cezaevinde kaldığı müddet boyunca “cezaevi kaidelerine uymadığı, iyi halli olmadığı, yönete dayandığı” gibi bahanelerle kezlerce irtibat, ziyaret ve havalandırma yasağı verildi.

En son Edirne F Tipi Cezaevi’nde kameraların özel hayatın saklılığını ihlal eder boyutta kullanılmasıyla alakalı protestolarda yer aldığı mazeretiyle, 10 aylık mapus cezasına çarptırıldı. Bu surattan cezaevinde uyuyacağı müddet uzadı.

Altay’ın avukatı Gülizar Tuncer’le görüşmesi 14 sene boyunca ertelendi. Bahane olarak Tuncer’in müvekkiline götürdüğü bir mecmua ve iki kitap gösterildi.

Sıkıyönetim duruşmaları süreci de sayıldığında 31 seneyi sürekli toplam 35 seneye yakın cezaevinde kalan Altay, bugün İzmir Kırıklar Cezaevi’nden tahliye olacak. HABER MERKEZİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
31 yıllık tutukluluk sona erdi: Mehmet Aytunç Altay tahliye edildi

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz