Çanakkale’de Orman Yangını: Binlerce Hektarlık Alan Kül Oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü yakınlarında bulunan Damyeri mevkisindeki ormanlık alanda saat 12.30 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın kısa sürede rüzgarın da etkisiyle yayılarak yaklaşık 15 kilometrelik bir alana ulaştı. Alevler yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı.

Yangına ilk olarak Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait ekipler sevk edildi. Yangına havadan 9 uçak ve 20 helikopter, karadan ise 92 arazöz, 7 iş makinesi ve 616 personel müdahale etti. Ancak rüzgarın saatte 70 kilometreye ulaşması yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırdı.

Yangının yerleşim yerlerine yaklaşması üzerine Çanakkale Valiliği tedbir amaçlı olarak Kayadere köyünü boşaltma kararı aldı. Daha sonra yangından etkilenen Ulupınar, Yağcılar, Kızılkeçili, Yenice, Kavaklıdere, Gülpınar, Akçakeçili ve Yaylacık köyleri de tahliye edildi. Tahliye edilen yaklaşık 1250 kişi güvenli noktalardaki yurtlara yerleştirildi.

Yangından canını kurtarmaya çalışan köylüler ise can dostlarını geride bırakmadı. Alevlerden beraber kaçtıkları evcil hayvanları yanlarına alan köylüler, endişe içinde evlerine ve alevlere baktı. Bazı köylüler ise ahır ve kümeslerini boşaltarak hayvanlarını uzaklaştırabilmek için çabaladı. Ancak yangında çok sayıda hayvan telef oldu.

Yangının şiddetlenmesiyle birlikte alevler Ulupınar ve Yağcılar köyünde bulunan 9 eve sıçradı. Evler kullanılamaz hale geldi. Ayrıca yangının tehdit ettiği bütün noktalar tahliye edildi. Bu kapsamda hava radar merkezi komutanlığı ve 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesi boşaltılırken, KYK yurtları ve özel yurtlar da tahliye edildi. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ndeki 14 hasta ise tedbir amacıyla başka hastanelere nakledildi.

Çanakkale’deki yangının büyüklüğü ve etkisi NASA’nın oluşturduğu FIRMS adlı haritalama sistemine yansıdı. Bu sistem, dünyada ortaya çıkan orman yangınlarının uydular aracılığıyla eş zamanlı olarak takip edilmesini sağlıyor. Haritada, Çanakkale’deki yangının yanı sıra Sibirya’daki orman yangınları da görülebiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çanakkale’de Orman Yangını: Binlerce Hektarlık Alan Kül Oldu

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz