1. Haberler
  2. Gündem
  3. CHP’li belediyelerin beklediği krediye seçim öncesi onay çıktı: Neden şimdi?

CHP’li belediyelerin beklediği krediye seçim öncesi onay çıktı: Neden şimdi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 yıldır sık sık dile getiriyordu: İstanbul’un ulaşım problemini çözecek metro hattı projeleri için dış kaynak, yani yurt dışındaki bankalardan kredi bulduklarına ama Hazine ve Maliye Bakanlığı onay vermediği için alamadıklarını. İmamoğlu, hafta başında Ankara’da hem Hazine ve Maliye Bakanı hem de Ulaştırma Bakanı ile buluştu. Bu kez dış borçlanmaya izin çıktı.

İstanbul’un 4 projesi için 750 milyon euro borçlanma izni çıktı. İzmir’deki 4 projeden biri olan Narlıdere metro hattı içinse 30 milyon euro gelecek. Bu izinler, İmamoğlu’nun yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacağının sinyalini vermesinden birkaç gün sonra geldi.

Ozan Gündoğdu’ya göre, bu durum bir seçim oyunu olabilir: “Erdoğan, şunu diyebilir: ‘Evet, verdik işte, projeler gecikmeli de olsa başlayacak.’ Ama Esenyurt Metro yapımı neden değerli bakanlığı izin vermiyordu? Bunu seçim sürecinde söyleyecek artık.”

Ozan Gündoğdu’ya göre, bu durumun bir diğer nedeni de ekonomik: “Yıl sonunda 200 milyar doları geçecek cari açık içinde ilaç olacak bu adım. Türkiye’ye muhtaç olduğumuz bir dönemde böyle bir dış finansman girişi Türkiye ekonomisi için de iyidir diyebiliriz.”

Türkiye’nin döviz rezervleri son yıllarda ciddi şekilde eridi. Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervleri eksi 50 milyar dolara indi. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar da vatandaşın ve iş dünyasının güvenini sarstı.

Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın CHP’li belediyelere dış borçlanma izni vermesi, döviz ihtiyacını gidermek için bir hamle olarak yorumlanabilir.

Ozan Gündoğdu, gelinen noktanın hatalı yönetimin bir sonucu olduğunu söylüyor: “Kasada kasa öyle bir boşalmış ki, 4,5 yıldır sayın Cumhurbaşkanı ne diyordu? ‘Benim imzam gerekir. O kredileri almanız için.’ Diyordu. Vermeyeceğim diyordu. Ama para bitmiş, tükenmiş ve şu anda geldiğimiz nokta sayın Cumhurbaşkanı yurt dışından yatırım gelsin, para gelsin diye CHP’li belediyelerin kredilerini onaylar noktasında. Artık işte bu da çok vahim bir durum. Ama işte zamanda yaptığınız hatalar, o 128 milyar doların buhar olması, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ihtiyaç akçesi, zor durumda kullanması gereken bir para biriktirilir. O ihtiyaç akçesi odur. İhtiyat akçesi ise onun buharı olması ve bunun gibi şeyler, yapılan hatalı yönetim şekli geldiğimiz nokta bu. Çok vahim bir durum gerçekten.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’li belediyelerin beklediği krediye seçim öncesi onay çıktı: Neden şimdi?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz