1. Haberler
  2. Gündem
  3. O cihazı kullanan gençlere uzmanlardan uyarı! Nefes darlığı ve bronşite neden oluyor

O cihazı kullanan gençlere uzmanlardan uyarı! Nefes darlığı ve bronşite neden oluyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ohio State Üniversitesine bağlı hastanenin Tütün Araştırmaları Merkezi ve Güney California Üniversitesi (USC) Keck Tıp Fakültesinden araştırmacılar, elektronik sigara kullanımının gençlerin sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.

Bronşit Olasılığı Yüzde 81 Oranında Artıyor

2014-2018 dönemindeki araştırmada, yaklaşık 7 bin gencin son 30 gün içinde elektronik sigara ve normal sigara kullanımına ilişkin anket yapıldı. Anket sonucunda, ankete katılmadan önceki son 30 gün içinde elektronik sigara kullanan katılımcılarda bronşit semptomlarının ortaya çıkma olasılığının kullanmayanlara kıyasla yüzde 81, nefes darlığı yaşama riskinin ise yüzde 78 daha fazla olduğu belirlendi.

Elektronik sigara kullanımının gençler arasında giderek yaygınlaştığına işaret eden araştırmacılar, 2019’da bu oranın yüzde 25,7’ye ulaştığını bildirdi. 2022 verilerine göre, lise öğrencilerinin yüzde 14,5’i elektronik sigara kullanıyor. Elektronik sigaranın, tatlandırıcılar ve vücuda zarar verdiği bilinen oksidan metaller de dahil akciğere zarar veren maddeler içerdiği bilinmekte.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, elektronik sigaraların içerdikleri kimyasallar nedeniyle akciğer sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğini göstermektedir. Özellikle gençler arasında yaygın olan bu alışkanlık, gelecekte kronik solunum yolu sorunlarına zemin hazırlayabilir.

Uzmanlar, elektronik sigaraların içeriğinde bulunan nikotin, benzen, formaldehit gibi zararlı maddelerin solunum yollarını tahriş ettiğini ve akciğerlere zarar verdiğini belirtmektedir. Bu da nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Uzmanlar, gençlerin elektronik sigara kullanımından kaçınmalarını ve sağlıklarını riske atmamalarını önermektedir. Elektronik sigaraların zararları konusunda farkındalığın artırılması ve gençlerin bilinçlendirilmesi, gelecekte daha sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
O cihazı kullanan gençlere uzmanlardan uyarı! Nefes darlığı ve bronşite neden oluyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz