Tanzanya’daki Demiryolu inşaatında çalışırken işten çıkarılan işçiler İstanbul’da eylemde

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öte yandan, bu süreçte işten çıkarılan ya da istifa eden emekçilerin geriye dönük alacak ve tazminatları da ödenmedi. Geçen hafta firma idaresinin “2 aylık ücretinizi ay sonuna, kalanını da taksitle ödeyelim” önerisini kabul etmeyen emekçiler, Dev Yapı-İş Sendikası’nın liderliğinde firmanın Üsküdar’daki binası önündeki eylemlerinin ikinci gününde basın açıklaması yaptı.

Emekçiler, arzları karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdiler. Emekçiler, baretlerini yere vurup ses çıkararak “İnşaat emekçileri köle değildir” dediler.

Eylemde konuşan Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut da daha fazla para kazanmak için konutlarından kmlerce uzakta çalışmaya giden emekçilere aylardır verilen lafların yakalanmadığını söyledi. Tanzanya demiryolu inşaatında çalışan emekçilerin tüm hakları ödeninceye kadar gayretlerini devam edeceğini belirten Karabulut, şunları söyledi:

“Türkiye’nin en büyük inşaat işletmelerinden Yapı Merkez işletmesinde 7 aydır ücretleri ödenmeyen emekçiler greve başladı. Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, TOGG gibi projelerin ortağı olan işletme, dünyanın dört bir yanında Türkiye’den aktardığı ucuz işgücü ile çarkları döndürmeye devam ediyor. Slovenya, Casablanca, Dubai, Suudi Arabistan gibi ülkelerde de projeler yapan işletme, Tanzanya’da çalışan takribî 3 bin emekçinin 7 aydır ücretlerini ödemiyor. Tanzanya’da çalışmaya devam eden emekçiler greve başlarken, süreç içerisinde istifa eden, istifaya zorlanan ve işten çıkarılan emekçiler ise İstanbul’da emeklerinin karşılığını almak için holding binası önünde nöbete başladılar.

Tanzanya’da, ailelerinden kmlerce uzakta, bin kmlik tren hattının üretiminde çalışan emekçiler, hattın emin bölgelerinde kurulmuş kamp alanlarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Kontrata göre, 8+2 saatlik mesai müddetinin sonunda, kamp alanlarına dönen emekçiler yalnızca iki haftada bir izin kullanabiliyorlar. Beyaz yakalıların ilk 6 ay, mavi yakalıların ise ilk bir sene hiçbir biçimde Türkiye’ye gelişlerine izin verilmiyor. Şayet gelmek isterlerse, saatliği 4-6 dolar arasındaki fiyatlarından, 3 bin dolarlık kesinti yapılacağı için gelemiyorlar.”

Eylemde konuşan inşaat mühendisi Önder Cindioğlu, Tanzanya’daki demiryolu projesinde imal beton şefi olarak çalıştığını belirterek, şunları dile getirdi:

“Pandemiden sonra almakta olduğumuz ücretlerimiz sekteye uğradı. Daha sonra sekteye uğrayan ücretlerimiz giderek artmaya başladı. Dört ücret, 5 ücret, 6 ücret derken şu anki vaziyette de 7 ücrete erişti. Dostlarla Yapı Merkezi’nin önüne tepki göstermeye, eylem yapmaya geldik. Sabah işletme yetkileriyle sendika eşliğinde görüştük, kendilerine durumuzu kavrattık. Kendilerinden yalnızca gün veremedikleri tarihlerle birlikte 2 ücret ve akabinde takip ödemeler için söz verdiler. Ve bunlarla alakalı kesin ve garanti hiçbir şeyde bulunamadılar. Daha sonar biz kendilerine tam alacaklarımızı almak için geldiğimizi söyledik. Tamamen hepsini almak istiyoruz. Zati kredi kartlarımız, sürüklemiş olduğumuz kredilerimiz, bankalarımız hepsi blokeli. Kimimiz hastasına bakamıyor, kimimiz çocuklarına bakamıyor, kimimiz konut kirasını ödeyemiyor, hatta zelzeleden dolayı mağdur olmuş dostlarımız var. Hep birlikte çok büyük bir mağduriyet yaşamaktayız. Şu anda Tanzanya’da greve devam eden dostlarımız da var. Onlar orada bizler burada sesimizi duyurmak istedik. Gasp edilen hakkımızı aramak istedik. Bunun için buradayız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tanzanya’daki Demiryolu inşaatında çalışırken işten çıkarılan işçiler İstanbul’da eylemde

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz