Kredi kartı limitleri arttı! Kişi başına düşen borç katlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve döviz kurunda yaşanan hareketlilik hemen hemen her sektöre zam olarak yansırken, tasayı da her geçen gün gelişiyor. Ücretle ayı çıkaramayan yurttaşlar, takati bankaların kredilerinde arıyor. Kredi kartı tüketmelerinde şahıs başına düşen borç direnirken, tüketmelerin başında temel lüzumlar geliyor.

Türkiye Bankalar Birliği Tehlike Merkezi’nin açıkladığı bilgilere göre bir veya birden fazla kredi kartı olan şahıs rakamı haziran haysiyetiyle 35,1 milyon oldu. Bankalararası Kart Merkezi’nin BKM aynı yarıyıla ait verilerine göre de Türkiye’deki toplam kredi kartı rakamı 108,3 milyon oldu. Bilgilere göre şahıs başına 3 kredi kartı düşüyor.

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, sadece haziran ayında 162 bin şahıs yaşamında ilk kere kredi kartı kullandı. Yurttaşların cebindeki kredi kartı rakamı çoğaldıkça borç bakiyeleri de kabardı. Şahıs başına düşen vasati fertsel kredi kartı borcu 22 bin 534 liraya yükseldi. Bu borç geçen senenin aynı yarıyılında 8 bin 781 liraydı. Kredi kartı olan şahıs rakamı bir senede yüzde 9 çoğalırken şahıs başına düşen kart borcu yüzde 156,7 arkasıydı. Ayrıca son 12 ayda kart borcu en süratli gelişen şehirlerin Hakkâri, Şırnak, Bilecik, Sinop ve Diyarbakır olması da dikkat çekti.

Henüz minimum fiyata ve öbür fiyatlara ara zammın yapılmadığı haziranda kredi kartı limitleri de yükseldi. Kart limitleri 50 bin lira ve üzerinde yığıldı. Kredi kartı kullananların yüzde 22’sinin limiti 50 bin-100 bin lira bandında olurken yüzde 22,1’inin limiti de 100 bin liranın üzerine çıktı. Mayıs’ta limiti 10 bin-50 bin lira bandındaki kartların oranı yüzde 33,4’iken Haziran’da 32,1’e geriledi. Bir öbür ifadeyle 35,1 milyon kredi kartından 7,7 milyonun limiti 100 bin liranın üzerine çıktı.

Son senelerde kredi kartları temel gereksinimlerin karşılanması ve ‘günü kurtarması’ emeliyle kullanılmaya başlandı. BKM’nin kart tüketmelerinin sektörlere göre gelişimine ait en aktüel bilgisi mart ayına ait. Market tüketmeleri martta bir evvelki senenin aynı ayına göre yüzde 106 çoğalarak 77 milyar 118 milyon TL’ye çıktı.

Sağlık tüketmelerindeki çoğalış da dikkat toplayan ebatlara erişti. Kredi kartlarıyla yapılan sağlık, sağlık mahsulleri ve kozmetik tüketmelerinde meblağ, martta bir evvelki senenin aynı ayına göre yüzde 112 oranında çoğalarak 7,1 milyar liradan 15,1 milyar liraya erişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kredi kartı limitleri arttı! Kişi başına düşen borç katlandı

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz