1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Lüks Araçlara Vergi Adaleti: Otomobil Fiyatları Neden Uçtu?

Lüks Araçlara Vergi Adaleti: Otomobil Fiyatları Neden Uçtu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu uygulama, bazı kesimler tarafından pozitif karşılanırken, bazı kesimler tarafından da tenkit etildi. Vergi hakının sadece cezalarda değil, vergi ödemelerinde de uygulanması gerektiğini savunanlar, trilyonluk servetleri olan iş adamlarının ve milyar dolarlık işletmelerin daha fazla vergi ödemesini istedi. Çalışan ve işçilerin ise vergilerinin ücretten kesildiğini ve devletin bu kesimden daha fazla vergi alamayacağını belirtti.

Vergi hakının lüks vasıtalara uygulanması, araba maliyetlerinin zati çok yüksek olduğu bir yarıyılda geldi. Son senelerde araba maliyetlerindeki çoğalış, tüm zamanların rekorunu kırdı. Öyle ki, 3 sene evvel 80-90 bin lira ortamında olan bir arabanın maliyeti bugün 700 bin lirayı aştı. Bu da demek oluyor ki, 3 sene evvel 8 arabaya para ödeyen bir birey, bugün aynı parayla sadece 1 araba alabiliyor.

Araba maliyetlerinin bu kadar yükselmesinin en büyük sebebi ise vergiler. Satılan her arabanın maliyetinin yarısından fazlası ÖTV ve Katma Değer Vergisi olarak devlete gidiyor. Ocak-Temmuz yarıyılında otomotivden tahsil edilen ÖTV 209 milyar 756 milyon TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. ÖTV kazancı %90 çoğalışla 29 milyarı aştı. Temmuz ayında ise geçen seneye göre çoğalış bütün %294 oldu.

Devletin arabadan elde ettiği vergi kazançları çoğalırken, yurttaşın cebinden çıkan para da arkasıydı. Ancak bu çoğalış, yurttaşın alım eforunu yükseltmedi. Aksine, yurttaşın alım eforu düştü. Zira Türkiye’de arabayı en pahalıya alan ülkelerden biriyiz. Aynı zamanda interneti en pahalı kullanan ve cep telefonunu en pahalıya alan ülke de Türkiye.

Bu gidişatta yurttaşın yapabileceği çok fazla seçenek kalmıyor. Ya araba almayı erteleyip, daha ucuz seçeneklere yöneliyor ya da ikinci el piyasasına bakıyor. Ancak ikinci el piyasası da yeni taşıt maliyetlerine bağlı olarak yükseliyor. Bu sebeple, yurttaşın araba almak için daha fazla birikim yapması gerekiyor.

Türkiye’nin en ucuz 3 arabayı ise şöyle:

Bu maliyetler, vergi hakı uygulamasından evvelki maliyetler. Vergi hakı uygulamasından sonra bu maliyetlerin daha da yükseleceği hipotez ediliyor.

Araba almak isteyenlerin hayallerini süsleyen lüks vasıtalar ise artık neredeyse hayal oldu. Zira lüks taşıtların maliyetleri, milyonları buluyor. Misalin, Mercedes-Benz S Serisi’nin maliyeti 3 milyon 500 bin TL, BMW X7’nin maliyeti 4 milyon TL, Porsche Cayenne’in maliyeti ise 5 milyon TL ortamında.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Lüks Araçlara Vergi Adaleti: Otomobil Fiyatları Neden Uçtu?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz