Merkez Bankası, 2024 Nisan ayı faiz kararını açıkladı: İkinci ara!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mayıs seçimlerinin ardından 4 bin 150 baz puan faiz artışına giden TCMB, bugün gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 50 seviyesindeki politika faizini 2024 Nisan ayında sabit bıraktı.

Böylece seçimler sonrası Merkez Bankası, şubat ve nisan aylarında olmak üzere ikinci kez faiz artırımına ara verdi. Öte yandan geçtiğimiz mart ayında faizi sabit bırakması beklenen TCMB, sürpriz bir şekilde 500 baz puanlık faiz artırımına gitmişti.

PPK tarafından bugün yayımlanan karar metninde özetle şu ifadelere yer verildi:

“Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.”

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin neredeyse tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir ancak bir ekonomist politika faizinin 500 baz puan artırılacağı bir diğer ekonomist faizin 250 baz puan artırılacağı görüşünde.

Bloomberg HT’nin anketine katılan 27 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması yönünde.

AA Finans’ın TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin beklentileri, faizin yüzde 50’de sabit bırakılması yönünde oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Bankası, 2024 Nisan ayı faiz kararını açıkladı: İkinci ara!

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz