Merkez Bankası’nın tahmini yine yükseldi! İşte dolar, faiz ve enflasyon beklentileri – Ankaragündem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası’nın (TCMB) 41 katılımcı ile gerçekleştirilen anketine göre; cari yıl sonu enflasyon tahmini eylülde, ağustosa göre yaklaşık 8 puan artarak yüzde 67,22’ye çıktı. TCMB’nin temmuz ayında açıkladığı Enflasyon Raporu’nda yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58 seviyesindeydi. Geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program’daki yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olmuştu.

Katılımcıların 12 ay sonrası için tüketici enflasyonu tahmini, eylül ayında yüzde 42,01’den yüzde 44,94’e çıktı. 24 ay sonrası için TÜFE beklentisi ise yaklaşık 1 puanlık artışla yüzde 23,87’e yükseldi.

TÜİK verilerine göre ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 58,94 olmuştu. Hem temmuz hem de ağustos aylarında aylık enflasyon ise yüzde 9’u aşarak yakın dönemin en yüksek değerlerini almıştı.

Ankette faiz beklentileri de hızlı yükseldi. TCMB’nin ağustos ayında piyasa beklentilerini aşan 750 baz puanlık faiz artırımının ardından eylül anketindeki politika faizi tahmini, yüzde 19,19’dan yüzde 30’a ulaştı.

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19,34 iken, bu anket döneminde yüzde 29,26 oldu.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 29,82 TL iken, bu anket döneminde 30,14 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 34,58 TL iken, bu anket döneminde 37,26 TL olarak gerçekleşti.

Büyüme beklentisi 2023 için yükseltildi, 2024 için düşürüldü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Bankası’nın tahmini yine yükseldi! İşte dolar, faiz ve enflasyon beklentileri – Ankaragündem

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz