Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! “Emeklinin kök aylığı 10 bin TL’nin altındaysa maaşında artış olmayacak” – Ankaragündem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, TELE1’de ekranlara gelen Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programına konuk oldu.

Bilge Yurtdagülen’in “Emekli maaşlarına enflasyon doğrultusunda temmuz ayında zam yapılacak ama o zamlar yine kök ücretlere yapılacak. Dolayısıyla yine en düşük emeklinin maaşında bir değişiklik neredeyse olmayacak değil mi?” sorusuna yanıt veren Karatepe, şunları söyledi:

“Evet, olmayacak. Şimdi bakın 10 bin liranın nasıl tespit edildiğini tekrar izah edelim. 10 bin lira aslında tamamlanan ücret. Tamamlanan tutar 10 bin lira. Yani herkesin kök aylık olarak adlandırılan bir emekli aylığı var. Bu 7 bin lira olabilir, 8 bin lira olabilir. Bazılarının daha yüksek, 20 bin lira olabilir vs. Emekli aylıklarına yapılan artışlar yasal olarak bu kök aylık üzerinden yapılıyor. Diyelim ki sizin 8 bin lira kök aylığınız var ama yılbaşında yapılan düzenlemeyle 10 bin liraya çıkarıldığı için bu tutar aradaki 2 bin liralık fark hazine tarafından karşılandığı için sizin hesabınıza emekli aylığı olarak 10 bin lira yatıyor. Ama kök aylığınız, kayıtlarda verilerde 8 bin lira olarak görünüyor. Varsayalım ki yüzde 15 enflasyon farkı kadar (hesaplaması kolay olsun diye söylüyorum) bir zam yapılacak emekli aylığına. Kök aylığınız 8 bin lira olduğu için bu 8 bin liraya yüzde 15 artış yapılacak. Bu da bin 200 lira demektir. Kök aylığınız ne olacaktı? 8 bin liradan 9 bin 200 liraya çıkacaktı. Ama 10 bin liraya tamamlandığı için o 10 bin liralık miktar değişmediği için, ona ilişkin bir yasal düzenleme yapılması gerekir, siz hala 10 bin lira almaya devam edeceksiniz. Dolayısıyla elinize geçen para miktarında bir değişiklik söz konusu olmayacak, kök aylığınız 10 bin liranın altındaysa. Bunu açık bir biçimde ifade etmek gerekir. Bu durumda olan milyonlarca emekli olduğunu biliyoruz. Bugün 10 bin lira alan emeklilerin büyük çoğunluğu hazine tarafından yapılan desteklemeyle birlikte, kök aylıklarına yapılan ek ilaveyle birlikte 10 bin liraya çıkıyor. Dolayısıyla biz CHP olarak bunu sürekli gündem yapacağız, kamuoyunun da bu konuyu yakından takip etmesi gerekiyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! “Emeklinin kök aylığı 10 bin TL’nin altındaysa maaşında artış olmayacak” – Ankaragündem

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz