Şeref Oğuz: Ekonomi yönetiminin tek seçeneği IMF

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İmkânsız diye bir şey yoktur, yalnızca ‘uygun maliyet’ vardır. Gerçi Kayıp Seneler 90’lardaki deneyimlerimiz göstermiştir ki IMF, insansız ekonomi ister, acı ilaç içirir, kemer sıktırır, fiyatlıları ezer, tercih ekonomisi uygulatmaz, yandaş kurtarmaz, kamu israfını eksiltir, kısaca kan kusturur!            

Gerçi IMF de değişti, kendine yöneltilen tenkitler ışığında siyasetlerini sosyalleştirdi, insan etkenini korudu. Geldiğinde öncelikle heterodoks sesleri kesmekle işe başlayacak, Ortodoks kadrolar kuracak, kamu banka idarelerini kendine bağlayacak, hazine, maliyeyi disipline edecek.

IMF ile uyuşma nedir?            

Temel emeli beynelmilel para sisteminde karar olan IMF, bir ülkeyle uyuştuğunda ona borç vermekle kalmaz, ‘IMF himayesinde’ algısıyla küresel fonların akmasını sağlar. Yapısal reformlara ağırlık verir. Mali kararı temin eder, dış ticareti basitleştirir, popülist istihdama izin vermez, sürdürülebilir sihrime adımları atar, krizdekilere siyaset teklifleri getirir, uygulatır ve denetler.               

Ekonomiye ne sağlar?

Öncelikle enflasyonun tırmanmasını önler. Nepotizmi eksiltir. Kredilerin açılmasını sağlar, ‘devlet mülkü deniz yemeyen domuz’ kafasındakileri yasaklamaya çalışır. Kısa vadede işsizliği tırmandırır, fiyatları baskılar, politikanın elini hazineden sürükletir, kazanç getirmeyen, azamet yatırımlarından ülkeyi temizletir. Tüketme disiplini algısı oturur. Maliyetlendirme tavrı bozukluğu gider, yerini ‘nimetkülfet balansı’ kavrayışı alır. Devamında işsizlik de enflasyon da düşer. Ama yurttaşı çok güçler.” HABER MERKEZİ 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şeref Oğuz: Ekonomi yönetiminin tek seçeneği IMF

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz