1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uzmanlardan iktidara yüksek enflasyon uyarısı: Asgari ücrete zam şart

Uzmanlardan iktidara yüksek enflasyon uyarısı: Asgari ücrete zam şart

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Selva Demiralp’ten TCMB’nin stratejilerine eleştiri: Yumuşak iniş senaryoları zora girdi

BloombergHT’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Demiralp, “Mevcut enflasyon ortamı, ücret artışlarının ertelenmesine izin vermeyecek kadar yüksek seviyede” dedi. Özellikle düşük gelir gruplarının, gelirlerinin büyük bir kısmını kira, gıda ve ulaşıma harcadığını belirten Demiralp, bu grupların enflasyonun etkisini daha yoğun bir şekilde hissettiğini ifade etti. Bu nedenle, mevcut enflasyon ortamında asgari ücrete yapılan düzenlemelerin önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Selva Demiralp

Asgari ücret artışının enflasyonu artırıp artırmayacağına ilişkin soruya ise Prof. Dr. Demiralp, literatürde enflasyon ile ücretler arasında bir geçişkenlik olduğunu ancak bunun doğrudan bir ilişki olmadığını söyledi. Özellikle emek yoğun olmayan sektörlerde ücret artışlarının enflasyonu etkilemediğini belirtti. Ancak, rekabetçi olan sektörlerin ücret artışlarını absorbe edebildiğini ve enflasyona yansıtmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Demiralp, mevcut enflasyon ortamında asgari ücretin ve diğer ücretlerin reel alım gücünü koruyacak şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi. Enflasyonun yüksek seyretmesi durumunda reel ücretlerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Son olarak, enflasyonun olumsuz etkilerinin tüm topluma yayılması gerektiğini belirtti ve vatandaşların reel alım gücünün düşürülmesinin önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, son blog yazısında Türkiye ekonomisi üzerine kritik noktalara dikkat çekmişti. “Asgari ücret artırılmalı mı?” başlıklı yazısında, Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarına atıfta bulunarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanlardan iktidara yüksek enflasyon uyarısı: Asgari ücrete zam şart
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz